haikalle

Blender Applink

374 posts in this topic

Does it work with windows 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, it should work. I have Win 7 64bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Actually nothing works in my win7-64. I coped with installing the addon to Blender (2.54 beta. Not sure if it's suited for the stable 2.49 release which I prefer) I see it in 2.54 but nothing goes to 3dcoat after I push export button . Is there a part that I have to install to 3dcoat so it would be aware of exporting from Blender?

ps. Found Blender write an error or something in it's small black window just after I push export button:

"Type error: bpy_struct.keys<>: this type doesn't support IDProperties"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you take a screenshot about the error box and also shot from you applink panel in blender.

I haven't seen this kind of error. hmm. Which blender version number you are using and is it trunk version?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you take a screenshot about the error

Here it is. A part that appears after I push export button

ps. Blender is a downloaded from blender.org and unzipped folder

post-1437-12876561445328_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here it is. A part that appears after I push export button

ps. Blender is a downloaded from blender.org and unzipped folder

The screen from Blender App link

post-1437-12876565898703_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can see that there is only Cube.obj on object path. You need to set the full path of the object something like c:\temp\Cube.obj.

Maybe this will fix the error.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you take a screenshot about the error box and also shot from you applink panel in blender.

I haven't seen this kind of error. hmm. Which blender version number you are using and is it trunk version?

It's the last beta 2.54. Downloaded straight from blender.org. Not sure what trunk is actually.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can see that there is only Cube.obj on object path. You need to set the full path of the object something like c:\temp\Cube.obj.

Maybe this will fix the error.

I already tried this with even setting other than C: path since I believe win7 doesn't allow to write to C without privilege. All the same, nothing changes

Share this post


Link to post
Share on other sites

I already tried this with even setting other than C: path since I believe win7 doesn't allow to write to C without privilege. All the same, nothing changes

post-1437-12876572936477_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's maybe permission thing. You can try to create test.txt file into your exchange folder and then edit and re-save it. If

that gives a error then it is window 7 issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, it looks like not. Win7 allows to write in a user folder. Also I have just tried to start Blender with administrative privilege. Nothing have changed.

Maybe it's because I use zip file from Blender.org, not exe installer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

okey, I hope I found the reason. The blender version you downloaded from blender.org is quite old version number. something like v.31878. The script dosen't work in that old.

But from www.graphicall.org you can download the newer version. v.32615 and the script works with those newer versions. Here is blender link you can download.

http://www.graphicall.org/builds/builds/showbuild.php?action=show&id=1592 (Win 64 version)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found a bug -

If i use the Export To > Blender option and select the location of the obj and overwrite it then it loads fine with the textures applied. It positions it slightly above the grid surface in blender though, if i click Import after on the applink options (in blender) the object lowers with the textures looking fine still.

Now the part where you get a bug is if you now use the undo shortcut (Ctrl+Z) in blender as the textures will go but it will also sometimes distort the mesh. Other than the undo thing though the applink seems to work great now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Digital777. I will keep eye on undo issue. Undo is a little bit tricky right now and it's hard to make it to work nicely with the script.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Script Update (This only adds v-ray standalone support)

coat.rar

-Now 3d-coat -> Blender -> V-Ray workflow is very fast. Check out this video.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks, i don't own V-Ray but i am sure this would make anyone that has it very happy. This has given me the idea to try this applink with the freestyle version of blender to see if that works, it could have very cool results.

By the way have you thought of trying to get this added to the main addons listing? That would be cool, it would mean we could then just download the latest blender builds and enable the addon making things even simpler and also more people would get to know about 3DC. :)

I found this on the wiki if you are interested in doing this -

http://wiki.blender.org/index.php/Dev:Py/Sharing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Very nice and useful work!

Three issues I've found when exporting for VRay:

- Displacement gets applied both as a modifier and as a texture. Should be either/or

- Normal map gets applied but as type "bump". Should be type "tangent map"

- Object is rotated when imported in 3D-Coat

I don't know in how far you can change these or if they are user error.

Anyway, thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks GeeJay for testing. But in my tests it works as expected. The script should already do those things automaticly. Make

sure that you have choosen V-ray to render engine, before pressing import.

And which blender version you have. You should use custom blender(V-Ray) version.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As I said, the rotation thing was my fault. I am not sure if I've switched to VRay before or after importing, that could of course be a problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I get this far

3. Open blender. Now you should be able to see 3d-coat applink area under the scene tab.

don't have a clue how to do this! what is an exchange folder?

4. select your 3d-coat exchange folder (works when you see "connected")

sorry if i'm asking dumb questions.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No worries Denis. Exchange folder is a folder that 3d-coat creates into /Documents/3D-coat/Exchange. Blender and 3d-coat will read

applink info from that folder. There is that empty room for Exchange folder in applink. Select yours and then the status should change from

not connected into connected. Hope this helps but dont hesitate to ask if there is something odd still.

Share this post


Link to post
Share on other sites

got this far

4. select your 3d-coat exchange folder (works when you see "connected")

3d coat exported to blender(1624.png)

open blender and get(1626.png)

don't know what I'm doing wrong?

post-2910-12886519723426_thumb.png

post-2910-12886519940877_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now