Jump to content
3D Coat Forums
vfxdomain

modo AppLink

Recommended Posts

1 hour ago, Adions said:

Solution 1. solves the problem to export the Mesh, but I still can not import it from 3d Coat.

Do you press "Open in Original App" in 3D-Coat before clicking on "Import" button in applink, rIght?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried 4.7.24 and it doesn't work, indeed. I guess you need to install 30+ version, which contains are a few critical fixes for applink export data.

Edited by Styler

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/15/2017 at 8:56 AM, Styler said:

I tried 4.7.24 and it doesn't work, indeed. I guess you need to install 30+ version, which contains are a few critical fixes for applink export data.

Styler, with 4.8 being released, what do we need to change, or can you update the applink to include the change?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried the last version. It works just fine as expected. From user side you need to change path to exchange folder and path to 3c-coat executable (see. Applink->Options)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey everyone! I just discovered 3Dcoat a few weeks ago, was so impressed I bought it. while I was trying it out on a PC I downloaded the a--link and set it up as the button in the early documentation and it worked. but now the Im at home and on a mac, I can NOT seem to get it to work at all.  So, I have read through this thread and I'm still not getting it. So I have a few questions.

1.) when I first run the plugin, I have already placed the "coat" folder in "content/Kits" and the menu shows up and i can open the pallet. So I'm pretty sure that part is working. Next I go to Options. and set the 3DCoat Path to "/Applications/3D-CoatV4-8/3D-Coat.app"  the Exchange folder I don't really understand and I feel this is my problem. So I leave it at it's default "/Users/bradhayes/Documents/3D-CoatV4/Exchange" 

Now when I click per-pixel-painting as my output,  at first noting appeared to happen. but then I checked the event log. and I could see that it was doing something. THEN i discovered a file called "import.txt" in the exchange folder. and that pointed me to "/Users/bradhayes/Documents/ModoDefaultScene/3dcoat/export.obj"  but 3D-Coat dose not react to this at all. So basically it's saving an .obj in a random folder. 

2.) How can I get it to put the obj where I want it, and how can I get  3D_Coat to recognize that something has been exported?

Previously when using the demo on the PC, 3Dcoat would just know there had been an export and try to load it the next time I switched to the 3D-Coat app. 

Any Help would be much appreciated. 

Cheers

Brad J Hayes

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

>> does the applink work with Linux versions of 3DCoat and Modo?
it should

>> the Exchange folder I don't really understand and I feel this is my problem. So I leave it at it's default "/Users/bradhayes/Documents/3D-CoatV4/Exchange"
You have to set this folder to point where are your export information will be placed. if you are using Coat V4.8 you have to point it to "3D-CoatV48/Exchange" folder

Regarding Linux/Macos versions - they were not tested properly yet. I have a plan to fix all issues on next week, when my Linux/MacOs machine will be up and running.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Styler said:

if you are using Coat V4.8 you have to point it to "3D-CoatV48/Exchange" folder

I am,  and I did. It is still saving the .obj as "/Documents/ModoDefaultScene/3dcoat/export.obj" 

Is that what it is supposed to do? And secondly how can I get 3DC to recognize and import that file? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Every time when you send mesh to 3DCoat by clicking one of export buttons, it does export the current selection to 3dcoat sub folder in your project root. If you have a brand new scene and haven't saved it yet applink will export data to "/Documents/ModoDefaultScene/3dcoat/export.obj". During the export process it also save extra data to Exchange folder where 3DCoat is looking up for new files for importing. If he found some, you'll see the import dialog in 3DCoat. Currently MacOs blocks running 3DCoat from Modo, so make sure that you have 3D-Coat running first. As I mentined before, I'll take a look the MacOS version on next week.

PS> Besides that you can always drop your model file directly to 3D-Coat to do wherever you want.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Styler, just a quick note. So, the 3D-CoatV4 folder in /Documents/, I tried to rename it to  3D-CoatV48 like you said. That did not seem to work. HOWEVER, I found 3 folders in the root of my user folder 3D-CoatV3, 3D-CoatV4, and 3D-CoatV48. So I set my Exchange folder to that one. and that SEEMS to work.

I tried it a few times and I got it to work twice, then I had to go to work. The second time it worked, in both directions. I need to experiment more, because it also didn't work a few times, but that is probably user error. 

Thank you for your help and your time, I really appreciate it. I'm sure I will have more questions in the future. 

Cheers

Brad 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A new update

Version 2.0.1
****************
Fixed:
- Issue with platform detection on some Linux distributions (Linux)
- Applink now recognizes correctly when 3D-Coat is running (Linux/MacOS)
- Default location for 3D-Coat exchange files (MacOS)

3dcoat_for_modo_v2.0.1.zip

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×