Jump to content
3D Coat Forums
Kenso

Connect vertices -!?!?!?

Recommended Posts

Hello guys o.o

 

Im searching a tool, where i can connect Vertices. Every is super in this programm. Dont have any problems, but the only thing i miss, is how i connect vertices.

How i connect points?(vertext).

 

 

Greetings ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi! Welcome aboard. :)

 

 

I assume you're in the retopo room. Use the Move Vertices tool, click and drag a vertex to another (the one you wish to snap it to), then release the mouse. That'll weld the vertices together. Take note that the "radius" on the top bar will determine the snapping threshold.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks!!!

 

Oh thank you very much Javis!! ;-)

It works, juhuu!

 

 

Im in retopomode and i try to change the colour of some polys. How could i do that? I have tried to drag and drop the colours from the menübar, but fail ;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

My pleasure. :)

 

 

That, unfortunately, isn't possible at the moment. Though it is a long standing feature request on your reporting system that many of us hope Andrew will implement some day soon. Here's the report if you feel like adding your voice to the pot:

 

http://3d-coat.com/mantis/view.php?id=32

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you very much for the information Javis ;-)!!

 

But.. there is a problem with the snap and the vertices.

 

I picked the "move vertices tool" and i did that, what you have said.

But there is no snap and the vertices arent togehter ;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aso,

 

Try turning up the brush radius. When you bring the two vertices together and see a red sphere, that means it will weld the vertices together.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh now that is weird.

 

Can you record a quick video showing it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have more than one layer of retopo mesh?  It doesn't work when the points you want to join are on different layers.  Copy them to the same layer and try.

 

If the points are on the same layer, try moving the camera around so the point you are dragging to is clearly facing the camera and not hiding on the other side of a sharp edge.  I find the angle you are viewing from can make a difference.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello guys.

 

Ive just press "L" for the layermenü, but still cant connect the vertices.

Ive tried it with 2 layers, and then 1 layer and combine layer, but nothing o.O!

 

Oh , moment! I can see , that "1 layer" is the object, because i klicked of eyesymbol to hide it.

And when i do that with "2layer", nothing happened!

So i think, my Retopo, what i have made is not in a layer!

 

How should i do that, that i connect the retopoobject, with "2layer" ?

 

What i dont understand is.. in every programm, when you start something, you begin in a layer o.O

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah ok. Now i see, the Retopo i have made are the "Retopo Groups", not the layer window.

 

Ok, but still doesnt work with the connect vertices ;(

It is ONE layer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Put up a screen shot.  I think that would help solve your problem quickly.  It should show the retopo groups window, your retopo mesh with the points you want to join,  and your object.  Also show the circle around your cursor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It looks like the vert might be buried under the surface of the reference model (the grey part).

 

Here are a couple things to try:

 

1.  You could delete the polygons you are having problems with and then redo them using the quad tool. That might solve the problem.

 

2.  You could hide the reference model and then try joining the vertices.  That might work if one of the vertices is buried in the reference model. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nutze Aufbauen/Teilen, mit dem Magnetpinsel kann man nicht zusammenführen. Den nutzt man eher zum anpassen der Oberfläche.

 

Short Translation:

Use the Add/Split Tool not the Brush tool.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Malo :

 

Aber mit dem Aufbauen/Teilen Tool, kann ich doch nur neue Poly zeichnen.

Ich wollte doch nur die Scheitelpunkte verbinden ;(

 

 @Novice: Still the same ;(

 

 

Could somebody make a shorrtttt very shooorrtt video, where you show in 10 seconds, how to connect. Maybe there is a failure in my programm..

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Malo :

 

Aber mit dem Aufbauen/Teilen Tool, kann ich doch nur neue Poly zeichnen.

Ich wollte doch nur die Scheitelpunkte verbinden ;(

 

 @Novice: Still the same ;(

 

 

Could somebody make a shorrtttt very shooorrtt video, where you show in 10 seconds, how to connect. Maybe there is a failure in my programm..

http://www.youtube.com/watch?v=ylGeyuRD1hw&list=PLF62F3C31216D2794

 

Use the MOVE VERTICES tool (should be named MOVE ELEMENTS cause you can move edges or faces, too), and I always try to keep my brush size small so I don't accidentally select extra verts I don't want. Drag it over the vert you want to weld it to, should see it turn red. That means it will be welded if you let up off your mouse/stylus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

JUHUUUU^^^^

 

Now its going!!!!

 

My bad failure was it, that i havent seen the bar at the top at the window, with the

 

AUTO , VERTICES, EDGES, FACES, EDGE LOOPs, EDGE RINGS.

 

Huu.. my failure!

 

But thanks all!!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×