Jump to content
3D Coat Forums
Andrew Shpagin

3DCoat 4.7 (BETA testing thread)

Recommended Posts

Quicky question. Have the Brush Presets been upgraded recently ? I just noticed my preset list has been expanded with loads of new brushes! ( my old ones are still there there so thats ok...) Just wondering.... Not tried them yet ,so something new to play with.

On the MatCap note . I like the default "Sculptris"  grey one . If you download Sculptris you can find it and a load of others in one of the data folders.

And ta for that link RabenWulf, maybe I will find an even nicer one there!

Edited by stusutcliffe
amendment

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone else had 3DC crashing on the autoretopo This is from at least version 4.5.3 to 4.5.7. Open GL or DX

Autopo seems slower now as well but 3DC hangs with the 100% of all Cpus... 

I know how to get a clean mesh to run autopo on but no matter what I do in a large number of cases it hangs. Not all cases, a really simple model seems to work but beyond that it just hangs...

Edited by digman
misspelled word

Share this post


Link to post
Share on other sites

Curious. I've been asked to convert a bunch of pen alphas to 3DC, which are all just PSDs in a folder. In 3DC I open the menu in Alphas and pick Add Existing Folder, but it won't let me pick a folder, only individual image files. I can't even select multiple files.  Any suggestions?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, philnolan3d said:

Curious. I've been asked to convert a bunch of pen alphas to 3DC, which are all just PSDs in a folder. In 3DC I open the menu in Alphas and pick Add Existing Folder, but it won't let me pick a folder, only individual image files. I can't even select multiple files.  Any suggestions?

I haven't tried this in a long time, so my recollection may be off a bit on this, but try to "Add existing folder" > select the first file in the folder, and 3D Coat should convert them all. If that doesn't work on PSD files, then I was contact Andrew about it. One by one would suck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4.7.08 (stable)

 

- Top/bottom/left/right views adopted to industry standard.

- Extrude with 3D lasso (choose 3D lasso in any brush in surface mode). Edge shape follows brush shape. 

- Better visibility of selected retopo faces.

- Reference images quick access.

- Added "Click To Place" actions to all new primitives.

- Better look of wireframe for Ptex "Increase resolution" tool.

- Correct export with Export constructor with MV/Ptex approach.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

The link for the 64-bit Windows version doesn't work. Is the build still uploading?

---

It works! Thanks. :)

Edited by ajz3d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Retopo Room's Apply Symmetry to Current Layer will apply it to all visible groups instead of only to a currently selected retopo group.

I first noticed it in 4.7.06, but it is still present in 4.7.08.

apply_symmetry_to_current_layer.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, AbnRanger said:

I haven't tried this in a long time, so my recollection may be off a bit on this, but try to "Add existing folder" > select the first file in the folder, and 3D Coat should convert them all. If that doesn't work on PSD files, then I was contact Andrew about it. One by one would suck.

Yeah, that's the trick. And it does work on PSDs. Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

So has anyone had a chance to test if Normal Map export is broken in the 'Export Objects and Textures' function?

Currently the Normal Map comes out a LOT lighter compared to the Please 'Textures > Export > Normal Map (TS)' function.

 

This breaks an otherwise great export system.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I launched 3D-Coat today (4.5.08) and what did I see? Some of my preferences, including Theme settings, reset to default.

I selected bust surface sculpting and 3D-Coat threw an error.

screenshot_16-08-16_13_32_10.jpg

Fortunately I always keep a weekly backup of the preferences folder.

Edited by ajz3d

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, ghib said:

So has anyone had a chance to test if Normal Map export is broken in the 'Export Objects and Textures' function?

Currently the Normal Map comes out a LOT lighter compared to the Please 'Textures > Export > Normal Map (TS)' function.

 

This breaks an otherwise great export system.

Is is with Export constructor enabled? What export preset chosen?

 

Edit: Found it. Some export preses are using gamma correction for normalmaps, I will remove this effect in next build. But now you may set gamma correctuin to be 1 nor normalmap in preset that you are using.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Andrew Shpagin said:

Edit: Found it. Some export preses are using gamma correction for normalmaps, I will remove this effect in next build. But now you may set gamma correctuin to be 1 nor normalmap in preset that you are using.

Brilliant, thank you for looking into this Andrew.  This was only one of two things breaking the workflow.

 

The other thing that forces me to go to Photoshop for editing is not being able to paint opaque depth over the top of an imported NormalMap that is on a layer with NormalMap selected as the blend option.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ghib said:

Brilliant, thank you for looking into this Andrew.  This was only one of two things breaking the workflow.

 

The other thing that forces me to go to Photoshop for editing is not being able to paint opaque depth over the top of an imported NormalMap that is on a layer with NormalMap selected as the blend option.

Why not paint additional depth on other layer, not normalmap one?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes this is what I was doing, but Painting extra depth in an Opaque manner using 3DCoat does not work if you have a Normal Map on a separate layer.  This is regardless of placing your new depth layer above the Normal Map layer or not..

 

Painting depth in an Opaque manner if using ONLY 3DCoat depth channels DOES work.  This is achieved using the Max Depth function.  I would hope that this would work with added Normal Maps if the layer you're painting Depth on is above.  If beneath the Normal Map layer I'd expect the Normal Map to blend additively.

 

Thanks for listening.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

4.7.09(stable)

- Stencil painting with lasso corresponds to preview
- Extrusion with 3D Spline supports stencils and works in voxel mode as well
- "Retopo->Apply symmetry to current layer" really applies symmetry to current retopo group only
- Export normalmaps without gamma correction (even if specified in export constructor) to avoid confusion with normalmaps rendering
- Click to place issue solved 

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Andrew Shpagin said:

4.7.09(stable)

- Stencil painting with lasso corresponds to preview
- Extrusion with 3D Spline supports stencils and works in voxel mode as well
- "Retopo->Apply symmetry to current layer" really applies symmetry to current retopo group only
- Export normalmaps without gamma correction (even if specified in export constructor) to avoid confusion with normalmaps rendering
- Click to place issue solved 

Hi, Andrew. Can you add a Modo export preset? Thank you very much.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, philnolan3d said:

3DC has always saved LWO, doesn't Modo still use that?

 

Yes. Bu Dimitri is not talking about that, he's talking about PBR texture export preset. :) We've discussed it a few times before.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just tested all new feautures / fixes.

All good.

Dont know if its just me but with newest nvidia drivers and this update i noticed a speed boost again on the 980.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Andrew Shpagin said:

4.7.09(stable)

(...)
- "Retopo->Apply symmetry to current layer" really applies symmetry to current retopo group only
 

Thank you for the quickfix, Andrew. I do appreciate it.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Michaelgdrs said:

Just tested all new feautures / fixes.

All good.

Dont know if its just me but with newest nvidia drivers and this update i noticed a speed boost again on the 980.

In what area (ie/, paint/sculpt brush)? I'm curious to test and see if it is noticeable on a Titan 6GB, as well

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×