Jump to content
3D Coat Forums
Andrew Shpagin

3DCoat 4.8 BETA testing thread

Recommended Posts

Updated to 4.8.04

- Fixed problem of baking sculpt shaders to paint room

- Fixed problem of texture preview when you edit shader.

- Bake menu in Paint room. It allows to drop paint objects to Sculpt room, modify there and bake normal/other maps back on paint object.

- Plane tool in paint room works correctly with normalmap layer.

- Sticky kays activation time increased to prevent false sticking.

- fixed problem of very long importing for PPP in some cases.

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

If any user has problems with Malwarebytes, this is the solution. Thx

3 hours ago, Set said:

Solved with add the folder of new 3dcoat version in exclusion list.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 29/09/2017 at 6:23 PM, Michaelgdrs said:

Just had to share this!!!!

AMAZING WORK ON 3D MODELLING with PRIMITIVES from the DEV team.

 

Thank you so much for adding those.

 

1) Primitives

2) Select vertices

3)Transform 

4) Split 

5) DONE

 

Then retopo to sculpt , do your sculpt details and bake 2 in 1 .

This was made in around  10 minutes , 15 MAX  , faster 3d modeller EVER USED SO FAR.

 

Note to new users : DEFINITELY GO IN TO THIS PATH , it takes a bit of time to get used to it but once you get the hang of it IT ROCKS

@Michaelgdrs

This looks cool, but I don't understand how you did it. So you're making objects in the retopo room then baking them somehow to the sculpt room? I haven't been able to figure that out, if that is what you're doing here.

Edited by Hammers
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Hammers said:

@Michaelgdrs

This looks cool, but I don't understand how you did it. So you're making objects in the retopo room then baking them somehow to the sculpt room? I haven't been able to figure that out, if that is what you're doing here.

Modelling  low poly straight from the retopo room , then bringing it to the sculpt room to do the sculpt details and finally baking it in the retopo room.

This way you only model once!!! Just like making a low poly model in maya or max for example and bringing it in for sculpting and baking.

Finally in paint room i paint the low level normal details on a different normal layer.

 

I have a full tutorial series based on this technique , i will upload it on my tutorials collection soon.

Edited by Michaelgdrs
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Transform operations in  retopo are not in the undo history, is that a known issue ?

In sculpt room it creates a problem too when you are using "conform retopo mesh" : you can undo the transform on the sculpt object, but the retopo mesh will not follow.

(by the way, it would be useful to have the "comform retopo mesh" on more tools in sculpt room,  For example if you use it with the pose tool, you need to smooth afterwards.)

 

Edited by lesaint

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, lesaint said:

Transform operations in  retopo are not in the undo history, is that a known issue ?

In sculpt room it creates a problem too when you are using "conform retopo mesh" : you can undo the transform on the sculpt object, but the retopo mesh will not follow.

(by the way, it would be useful to have the "comform retopo mesh" on more tools in sculpt room,  For example if you use it with the pose tool, you need to smooth afterwards.)

 

I have not had problems with undoing Transform operations in the Retopo room, but the 2nd problem (Conform Retopo Mesh), I have. Please send that issue to support@3dcoat.com, as a reminder to Andrew. I recently reported that and noticed he fixed some of the things I mentioned, but that was probably one that slipped through the cracks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I've got beta 4.8.03 installed, and encountered some odd behaviour, but as I'm a 3D Coat newbie I don't know if this is related to the beta or not. My apologies if it's not.

The issue is that when using the Constructor tool, the Smart Placement option doesn't work most of the time. It only seems to work in corners that have three surrounding sides.

Some info:

I'm using MacOS (High Sierra), graphics card = NVidia GeForce 780M with the latest NVidia Web drivers, and I've got some customized viewport controls (RMB = Orbit, Ctrl + RMB = Zoom, Alt + RMB = Pan).

Thanks,

Metin

Edited by Metin Seven
Added some more info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone else having issues with the Light baking option in the paint room? I'm getting coloured noise... the attachment shows a little noise, but i'm sometimes getting ALOT.  Happens with other settings to e.g. Render light from render room.

Im using a  AMD Radeon Pro WX 7100 Graphics Card ( not sure if thats the issue - not being Nvidia ?)

to reproduce:-

1. open new vox scene and select the head.

2. goto paint room > texture > light baking tool

3. select map type as subsurface scattering ( leave all defaults )

4. hit ok

 

bake_issue.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

using version 4.8.04 it works fine from my side.

Please test GL version. Thx.

 

Lighting.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was trying the GL version so tested the DX version and it worked fine.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Bug" Retopo room: "Use visible paint objects as retopo" is buggy. All objects will be used as retopo, not the visible only...
So the sentence is a bit confusing. I would like to import the visible only or better: select the objects that have to be moved to the retopo room please.

By the way:

It would be very helpful to select which subobject have to be exported out of the paint room please. Not the whole scene.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bug between UV Room and paint room with Vertice Normals

The problem : when I send my model into the UV Room, then change the UV Packing, 3DCoat recompute all my vertice normals to softedges ( which is not what I have sent into 3DCoat ).

May you fix this by realy locking models normals, binormals and tangents ? The "lock" button doesn't fix the issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

is it a correct place to ask for a life-saving feature? ;)
plz, add 2 buttons to UV-room: align vertices/edges vertical and horizontal.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, netgoblin said:

is it a correct place to ask for a life-saving feature? ;)
plz, add 2 buttons to UV-room: align vertices/edges vertical and horizontal.

+1, That's one reason why I don't unwrapp UVs on 3DCoat but only pack them.

 

Being abble to align island to an edge like in 3dsmax could be nice too =) What could be nicer is to align every islands to a 90° position, instead of having to rotate them one by one

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, netgoblin said:

is it a correct place to ask for a life-saving feature? ;)
plz, add 2 buttons to UV-room: align vertices/edges vertical and horizontal.

Perhaps I'm misunderstanding you but there are already Horizontal and Vertical alignment tools present in the UV Room, however you need to have the Mark Seams tool active and in Edges mode for them to be displayed. You can then select edges in the UV Preview window and align them horizontally/vertically.

3DCAlignEdgesTools.thumb.JPG.0596c05ac26727ef7e566d2f963560ab.JPG

They work the same as the Retopo Room versions (see video below).

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Fluffy said:

Perhaps I'm misunderstanding you but there are already Horizontal and Vertical alignment tools present in the UV Room, however you need to have the Mark Seams tool active and in Edges mode for them to be displayed. You can then select edges in the UV Preview window and align them horizontally/vertically.

3DCAlignEdgesTools.thumb.JPG.0596c05ac26727ef7e566d2f963560ab.JPG

This is exactly what I was hungry for! I think this mechanism needs to be applied to vertices as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BUG in UV-Room:

1. Start with a default pixel painting sphere. Press Shift+W to see UV seams.

2. Got to UV room

3. Press "Unwrap" -> You will get new UV islands. That is ok.

4. Now go back to Paint room -> Press "Cancel" in the dialog to ignore your UV changes

5. View your UV seams -> All seems ok... but:

6. Go back to UV room again -> Chack your UV preview window: All UVs are still unwrapped but not like origin. This means: the "Cancel" button does not work!!!

Can someone confirm this bug please?

Best wishes
Chris

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Confirmed.

May be automatically apply Restore UV when switch back to UV room can solve the problem.

RestoreUV.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Carlosan said:

Confirmed.

May be automatically apply Restore UV when switch back to UV room can solve the problem.

RestoreUV.jpg

If the uv room is a kind of "uv workbench" then you are right. This should be communicated better, in my opinion.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I love the updates too. But I really would like some videos on certain improvements such as what it means to attach materials to layers. not finding any new tuts on youtube.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4.8.05 [beta]

- Correct FBX export/import. Nodes hierarchy, transforms, pivots will be preserved.

- Fixed normal sampling and picking position for non-current object in clay/flaltten and similar tools.

- Fixed problem of Vox Clay with CTRL (was vanishing whole object)

- Fixed Scratches2 brush (it was unsafe, making random holes etc)

- Correct Constructor tool snapping.

- Correct usage of current color in Smart materials. Current color will be stored in attached materials as well.

 -A lot of polishing in Primitives, many bugs and inconsitencies fixed.

 -A lot of time was spent on updating curves, it is not finished, so not exposed in this build. You may alphatest it, enable  Edit -> Prefereces-> ShowNewCurves, restart 3D-Coat. Keep attention, it is alpha version, many things are non-functional. Press E and select Lasso of splines.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×