Jump to content
3D Coat Forums
Andrew Shpagin

3DCoat 4.8 BETA testing thread

Recommended Posts

2 hours ago, Rygaard said:

This problem with Cache Layer, I also had it and I talked to Andrew.
I had lost important geometry and at the time I had not enabled for some reason the auto-save option.
After I spoke with him, Andrew put a warning to everyone that there was a possibility of issues related to leaving a file cached.
 
In all my works I use 3D-Coat, I have the auto-save option active and I make all possible backups. Just to make sure I'm never going to lose anything of my work again.

You're right. In all my projects I do the following:
- Auto-save (always)
- Save geometries in Pallete Models
- Save Hierarchies Different Geometries in Extension .3b
- Save the project in different files 001, 002, ... etc (however there is the possibility of losing geometry)
- Never save the file with Cached geometries. (Great possibility of corrupting the file or loss of geometry). This problem has happened to me several times.
- Try to convert Voxels to Surface (when possible).

This problem of geometry loss is complicated to repeat so Andrew can see.
What I can say is that if you have a hierarchy in Voxels or geometries in Voxels when you open the file again you have the possibility of the hierarchy being maintained and the geometries deleted.

That's last part, I've never had happen to me, not that I can remember. Hopefully, he can get to the bottom of it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minutes ago, AbnRanger said:

That's last part, I've never had happen to me, not that I can remember. Hopefully, he can get to the bottom of it. 

I hope so too. It's a strange bug that you have your geometry erased without you noticing. It already happened to me and I thought I had just put the geometry invisible and when I went to see the layer on VoxTree was visible with zero polygons (erased geometry).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Now everytime I import something into the Retopo room, All the edges will come as sharp edges.
You guys know if there is a solution to fix that, or at least a way of importing something "smoothed"? Its quite a pain to have to "unsharp" every edge everytime I import something to the retopo room!

Edited by Cless_Aurion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bug reported.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Another bug - Curve strokes(E panel) in 4.8.44 doesn't work both Voxel and Surface.

 

p.s.

I don't want to be rude, but damn... since version 4.8.37, 3DCoat becomes buggier and buggier.

Edited by Mihu83
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mihu, I guess that's to be expected - it seems we're getting quite a bit of new features and features rewrite / optimizations (which probably is one of the reasons Linux builds got suspended) and that's BETA thread after all ;) .

But totally agree that at one point I'd love to see bug fixes and workflow improvements.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemas, I'm aware of this, but it's very frustrating to encounter bug after bug, even in basic tools.

I can turn a blind eye if it's only about beta releases, but stable release are also affected.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, Mihu83 said:

Another bug - Curve strokes(E panel) in 4.8.44 doesn't work both Voxel and Surface.

 

p.s.

I don't want to be rude, but damn... since version 4.8.37, 3DCoat becomes buggier and buggier.

Confirmed, here. That's true, but remember, these are BETA builds. I've never seen Beta builds for any application to be without plenty of bugs. There are periods where Andrew will stop and just bug fix, then announce a stable build. These past few aren't there yet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wait, 4.9 probably doesn't have sculpt layers does it ? nor any of the other beta tools ? so I guess not good bye yet

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/19/2019 at 7:14 PM, SERGYI said:

Recently I am working on problems with "3DCoat" under macOS. But under Linux Ubuntu 19.04 I have built our standalone standard pen pressure test http://pilgway.com/~sergyi/TEST STROKE/TEST STROKE.tar.xz (run from Terminal) and have started to investigate "3Dconnexion" support using http://spacenav.sourceforge.net/

Hey, thanks for the info @SERGYI. I was on vacation for almost a month, away from technology, reloading my batteries a bit. That's why I'm replying with such a long delay.

It's great to hear that something is happening, though I pity that I don't have a 3DConnexion device to test things up.  It would be fantastic if you could drop us, GNU/Linux users, an info from time to time about the progress, no matter if it's significant or not. You can bet that we would appreciate it. Cheers. :drinks:

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thought I'd check out the new curves tool but I'm using beta for the SL. on YT liek this one.

In the videos on 4.9 release, it shows that after you've enabled the curves from prefs then create them, right click on one of them; you should get a menu to perform a sweep etc. but I don't have that in -SL.

Before right click then menu shown in -SL after right click.

Searched around GUI but I'm not able to make a simple sweep etc.  Cheers.

4.8.24-SL Curves Tool Before Right Click.JPG

4.8.24-SL Curves Tool Right Click Menu.JPG

Edited by co3Darts

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, co3Darts said:

Thought I'd check out the new curves tool but I'm using beta for the SL. on YT liek this one.

try this and see if it works for your SL version.

- enable it via edit>>preferences.

- restart the 3d coat program.

Edited by pickers

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×