Jump to content
3DCoat Forums
Andrew Shpagin

3DCoat 4.9 BETA testing thread

Recommended Posts

I was testing this issue, if the stroke velocity is slow (very slow) GralBrush + Strips works fine.

But if brush strokes are fast, sculpt details are erratic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, Carlosan said:

I was testing this issue, if the stroke velocity is slow (very slow) GralBrush + Strips works fine.

But if brush strokes are fast, sculpt details are erratic.

In my experience it's not effect to speed, more to mesh and angle of brush movement.
Here slow moving example

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/25/2020 at 2:00 AM, Carlosan said:

I want to be clear on this: all the versions that you can find in this thread are BETA.
When they refer to stable, they found no notable crashes before the release.

There are more stable beta versions and less stable beta versions. But ALL are BETA.
They should NOT be used in production.

They only serve to see and test future new tools, which are currently in development stage and can be changed or modified.

Apparently you are not in the know.
Stable versions including are laid out in this branch.
According to your words, this program cannot be used at all, because it is in eternal beta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will respond in general to avoid personal discussions about what we think.

Due to the continuous technological changes, all programs are in beta status.

All the programs that we buy use or know, are in beta status.

That is why new versions or service packs always appear.

Software with more specific solutions are easier to maintain than the most complex, the oldest software on the market can work on long-term developments, etc.

That is why the development team made the decision to perform a code refactoring.

And that is what matters, knowing that the source code is not expired, that it is being modernized to improve development and maintenance, and above all that it is preparing to create a solid code base for future developments.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I believe the difference is that some versions are marked as stable. Anything else is beta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Dmitry Bedrik said:

Apparently you are not in the know.
Stable versions including are laid out in this branch.
According to your words, this program cannot be used at all, because it is in eternal beta.

Use 4.9.05 if you need a relatively stable version until the post-refactoring builds get stabilized.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When you create a smart material, the initial layer has default roughness set to 100 and metalness to 0

Any new layer you create has the opposite values. 0 for roughness and 100 for metalness.

I am used to it by now, but I remember that when I was first trying to figure out the smart material editor, this really confused me.
I mean, there are quite a lot of settings in the editor, and I had no idea what most of them did.
So, when I created a new layer, I could see that something was not the way I wanted, but in all the options I just could not understand what was causing it.


Anyway, unless there is a good reason for having one default for the initial layer, and a different default for subsequent layers, I think it would be good to get rid of this discrepency.

Edited by lesaint

Share this post


Link to post
Share on other sites

2.02.20 4.9.23 [beta]

- Fixed crash in Copy/Paste for custom brushes alphas.

- Smart pinch brush as an example of a new brushes system. It detects the crease point automatically.

- brushing and instability problems fixed.

  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

And, I really hope this build should be better than 4.9.05 in terms ofstability. A lot of stabilization job was done. Anyway, we need to check carefully.

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brush Base:
1) Presets Problems:
All my previously saved BaseBrush presets are coming with the value of PlaneOffset = 0 (one slide). Both for Regular and for Ctrl Action.

image.png.5dddf5677200ef03a509bdd561705e57.png


2) Using Clay Brush,  negative values in Degree,  cause strange behaviors in geometry. Or I don't understand what negative numbers for Degree are for using Clay Brush.
image.thumb.png.86cab38b68fd3beb45db9791cbbe0d3f.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Andrew Shpagin said:

Smart pinch short demonstration:

 

Awesome!

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/23/2019 at 1:44 PM, Andrew Shpagin said:

or win

Any idea of an ETA on that smart pinch? I really could have used that feature recently, looks great!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, pr1970 said:

Any idea of an ETA on that smart pinch? I really could have used that feature recently, looks great!

It's in the newest beta.  You can find it in surface mode just above the new basebrush tool.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, gbball said:

It's in the newest beta.  You can find it in surface mode just above the new basebrush tool.

Great, thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seams noise tool is broken, it is hidden for voxel layer. For surface layer it produce artifacts after hitting enter (and needs double undo operation)

But if convert to voxel layer during noise dialog it apply noise fine to voxels

Share this post


Link to post
Share on other sites

Copy/Paste for BaseBrush alphas seem to only work on the first copy command. If you try to copy another different alpha, the first copied alpha will paste instead of the new alpha.  You need to restart 3DCoat to clear that first copied alpha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have had an issue with the last several versions where i can't select my folders for smart materials, shaders, stencils, brushes, etc.  It only shows add new folder, and add existing folder.  Moving individual items from one folder to another still shows that they are being detected by 3d coat.  

 

IMG_20200205_160539576.thumb.jpg.56aef2763a8a133cf62c36839598a304.jpgIMG_20200205_160601113.thumb.jpg.5b3fae45ab28394b8fb79f7b7a99c5c2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not sure if anyone mentioned this, but once you attached smart materials to a layer, everything goes bad. plus polygon brush doesn't work correctly in UV window.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys, the last official build (4.9.17) on the download page is also buggy,  I had to restart a project in 4.9.05 to continue painting with correct behavior.  Please correct this matter, lost some work time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Thomas ChengThis is essentially BETA build open for users who like to participate, and wish to help and contribute. 

Too many changes were done so be careful with re-writing saved scenes.

Before choosing to use BETA software for production purposes, you should decide whether the benefit of new features and bug fixes provided by the BETA version outweighs the risk of instability you may encounter. Use at your own risk.

Thanks for testing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

×