Jump to content
3DCoat Forums

Recommended Posts

thats really strange .. mine should be able to get that easy then, might have to look into why its crashing ,i honestly cant even get 32 mil 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I got a crash using the latest version.

Surface mode, 1.2 mil tris, draw brush with some spacing and Auto subdivide turned on using that little pill brush.

Notice how it misses a draw every so often but still subdivides the surface, then it crashed when moving slowly in this circular motion.

Testing on a older laptop, Asus I7-4700HQ ROG GTX 780m 24 gig ram, Windows 7

3dCoat2021-1.thumb.jpg.8fae707ef463029fb23a14af55f2abdd.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, gnulinuxkernel said:

Which tablet you use? I have similar issues with painting on new Chinese tablet (VEikk), but my Wacom work fine

Using Wacom Intuos Pro, mapping is in Pen Mode.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2 hours ago, RetopoBro said:

Hi,

I got a crash using the latest version.

Surface mode, 1.2 mil tris, draw brush with some spacing and Auto subdivide turned on using that little pill brush.

Notice how it misses a draw every so often but still subdivides the surface, then it crashed when moving slowly in this circular motion.

Testing on a older laptop, Asus I7-4700HQ ROG GTX 780m 24 gig ram, Windows 7

3dCoat2021-1.thumb.jpg.8fae707ef463029fb23a14af55f2abdd.jpg

 

2 hours ago, Elemeno said:

thats really strange .. mine should be able to get that easy then, might have to look into why its crashing ,i honestly cant even get 32 mil 

 

On Linux Lubuntu running in wine, I can sculpt on 46 million tris connected mesh at around 50-55fps with rapid brush (auto subdivide off). I feel I can go higher.  If auto subdivide turned on, the brush becomes VERY SLOW, but not crash. 

Computer: intel i7 2600k, RTX 2060, 16GB ram.

Maybe a windows problem that causes crash?

Edited by animk

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, RetopoBro said:

Hi,

I got a crash using the latest version.

Surface mode, 1.2 mil tris, draw brush with some spacing and Auto subdivide turned on using that little pill brush.

Notice how it misses a draw every so often but still subdivides the surface, then it crashed when moving slowly in this circular motion.

Testing on a older laptop, Asus I7-4700HQ ROG GTX 780m 24 gig ram, Windows 7

3dCoat2021-1.thumb.jpg.8fae707ef463029fb23a14af55f2abdd.jpg

This is likely happening because the default Subdivision value is about 10x too high. I have reported this to Andrew, but I don't think he has addressed it yet. The default value on my current system, does not cause a crash, but it stalls the application for several seconds or longer. One needs to change the default value to 10x lower. Instead of 2.0, it should be more like .2 or instead of 1.0, it should be .1 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some UV tools in the Modeling Room do not work.
- Mark Seams
- Edge Loops

UV Path works well

It works fine in Retopo Room.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/8/2021 at 11:18 PM, Barrel said:

Unfortunately, I very often faced a variety of problems in the retopology room in all versions, so I most often do retopology in other programs.
In the end, it is not even possible to transfer an object normally from retopology to sculpting. The most normal way is to export the file in the retopology room and import it into the sculpt room.


This is heresy.

I got it working, after "modeling" room you need to use "retopo" room before "sculpting" room.


1) Once low poly is complete , switch to retopo room

  •     uncheck "Virtual mirror mode"
  •      check on "Apply symmetry to all layers"

3) Switch to "Sculpt" room, choose "Objects" -> "Import"

  •     uncheck "Respect Negative volumes"
  •     check on "Import so separate instance" and adjust "ExtraInstanceDensity" as you wish

 

3-DCOat-LOWPOLY2.jpg
 


There should be official video tutorial to show the process getting modeling to sculpting without issues.

Edited by Ratchet
  • Thanks 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I noticed when I click on the Retopo Shell button in the Retopo Room the mesh just disappears then reappears when I click a new button.

Tried it with faces selected first and without, same result.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, RetopoBro said:

Hi,

I noticed when I click on the Retopo Shell button in the Retopo Room the mesh just disappears then reappears when I click a new button.

Tried it with faces selected first and without, same result.

 

To be honest, I don't think Retopo Shell is even supposed to be in the application. It was a beta tool a developer who no longer is with Pilgway, was working on. Andrew has since created a SHELL tool that does this job. I think the developers forgot to remove this.

  • Thanks 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poly modeling room This may have already been mentioned:

When clicking on the measure tool in the poly Modeling room the object disappears.

Object does not come back until you select another tool.

version 2021.B42 (GL64)

Steps to reproduce: create a primitive object

Click enter 

Click on Measure tool 

 

Edited by mash
addition

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poly modeling room Last tool selected is still selected when clicking  "New File"

version 2021.B42 (GL64)

Steps to reproduce: Open 3d coat 

Go to poly modeling room

3d primitive tool is already selected  and object is in center of the grid

Click enter to create the primitive

select knife or any other tool

Click "File New" (Ctrl-N)

go to poly modeling room 

Knife tool is still selected instead of 3d primitive as it is when you first start the program and enter the Modeling room

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poly modeling room : Standardization of tools

Cube primitive and some other primitives do not have sliding controls for Size

When uniform division is unchecked X, Y and Z divisions have a sliding scale < X >  where you just click and drag left and right to 

adjust the input. 

Size should have the same functionality  to keep tool usage and interface consistent.

Also Is it possible to have local versus World positioning for 3d primitives?

 

Edited by mash
addition

Share this post


Link to post
Share on other sites

If this thread is a right place to submit new feature request based of 3d coat 2021 beta
I would like to ask:

Projector tool in the sculpt room
It would be very helpful if we could import cameras from 3th party softwares in abc, fbx, cam, etc.. file format. and use it as a projector.
In my workflow in VFX we very often have a plate images with specific FOV ( specyfied sensor size and focal length in mm) and we would like  to be able to model
in a 3d coat with projection from that specific camera angle in 3d space.

Is it possible to submit this feature request and how I would be able to know if it was approved or denied ?

Edited by MariuszKolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sure, please send any feature requests at

support@3dcoat.com

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, 

New to the forum and was quite excited to test out the low poly feature coming to 2021. It may not be a big deal for other people and I know it is still being worked on. But I have been playing with the Extrude and the Spine Tool. I have hit every button to see if instead of having to hit the 'New Extrude' button I could get an extrude and didn't see that it was possible. Wouldn't it be more effective if the person could just hold the Ctrl button while clicking and pulling the end point to make a new extrude? I think it would add to the speed of modeling. But just throwing out a thought.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/10/2021 at 7:38 AM, Scary M said:

If it helps ive been looking at the amount it offsets and it seem relative to the cursors position on the screen, The UI scales funny even more so in fullscreen is 3d coat running at some locked internal resolution or weird scaling? Like Half the resolution of my 4k monitor??

Thanks for this clue.  After testing, I think it's affected by Windows UI scaling.  I've confirmed that I can get Wintab to work properly on my 4K monitor if I set the UI Scaling to 100% in the Windows Display settings.  When I had mine set to 200% it scaled the brush location from my cursor by 200% from the top left corner, causing the offset.

@Andrew Shpagin hopefully this makes it easier to fix if you are still tracking this issue down.

Edited by gbball
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, 3dSphinx said:

instead of having to hit the 'New Extrude' button I could get an extrude

Instead of having to hit the 'New Extrude' button you could press Enter

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Does anyone know how to use the Cross Section of the Loft Surface tool in Modeling-Room?

Even if I test it around, I'm not sure what this is or how it works.....

If i move it after adding a curve to the cross section, only the polygons are twisted and destroyed... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

If we click 'Snap to Low Poly Vertices' is it possible to get that to translate into all tools (brush won't snap to vertices when placing 3D primitives with 'Click to Place enabled)

Also getting bizarre ghosted viewport geometry appearing while using the 'Cut' tool, which obscures the model

- Rich

 

Capture2.JPG

Edited by -rb-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are the Linux and OSX builds coming soonish or are those builds expected not before some weeks or months yet?

I don't particularly mind to wait, but I could skip keeping track of threads like this until we get them. It surely looks promising this new 3DCoat.

Thanks in advance for any estimation given. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×