Jump to content
3DCoat Forums
haikalle

Blender 2.83 Applink

Recommended Posts

Thanks. Okay, but now when I hit transfer nothing happens. I have 3dcoat open. Do I need to set up all the folders in APplink Settings too? If so what do I use for exchange folder and the object/texture folder?

Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

You have selected an object before pressing transfer? Do you use Windows. Applink should find automaticly your exchange folder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You are right. I hadnt selected anything. Many Thanks. Now I have the exchange working though my objects / materials are quite different between apps. Have I done something wrong?

 

sss.png

Edited by Grimmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

As a default 3d-coat uses HDR environment and blender not so it makes material look different. Try to set up both apps using same HDR image and see if that helps. If there still is big diffrence 
please take a screenshot and I will take a look at.

Edited by haikalle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Actually I hadn't set the correct render mode settings. Having done so though, the image was still wrong, but I played with the 'Color Ramp' in the roughness settings to get it to look pretty similar. All looks pretty identical now! Thanks

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

3d coat plug in may change "Object name" to mesh (Object data) name, when I click transfer?

I happend to find, when I use duplicated mesh (which generate by another add on ) to transfer,  it change Object name in outliner to mesh data name. (I suppose so)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes. If your mesh has ".00x" applink will modify the name. How blender names object can be a nightmare. This little hack will helps to keep old and new files in right order. In the future I hope to remove this "name change thing" but most likely it happen after 2.8 release when I know that there is no big api changes coming anymore

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it is related the " .00x" , I can understand it is annoying.:)

Then As you said, as future request (after blender 2.8 API fix),   I hope  applink not change object name without user intend so. 

Eg,, When I import some mesh with add ons,there are case, plug in vendor iset name for obj and mesh-data differently. 

Then use the obj name, for another purpose. (to group things or check files which correspond to object name)

About my some test cases,  applink auto-change object name to mesh name. even though there is no ".00x" in mesh name.

1. load cube

2 set mesh data name as cube_mesh

3 use app link to transfer , now object (cube) change as cube_mesh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for reporting this. I have an idea how to make this to work. I need to access into fbx file and read objects name from there, before blender's fbx import will change/mix names all over :)

Edited by haikalle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is some updates I have been working with the applink this week.

  • Now dynamic menu is back. Press SHIFT + Q to activate it.
  • If you bring meshes from 3D-Coat, applink will create automaticly collection and place those new mesh inside of it. 
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/4/2019 at 5:40 PM, haikalle said:

Thanks to @AbnRanger, he made this amazing tutorial video about 3D-Coat -> Blender workflow. Check it out :)

Yes! I really surprised because, I did not try to import textured mesh, from 3d coat to blender . (usually I start blender, then export and re-import, but sometimes I start in 3d coat, then did not know ,how plug in work with the case,,)

  and have not thought it is so easy!    I really thanks.  all your work and  AbnRanger tutoriall . ( I hoped ,  AbnRanger would make blender applink tutoriall ^^,

(because there was video for 3d max, and mode ^^;   )

I always check and see AbnRanger training video when up-dated.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problems. Yes I agree. 3D-Coat/Blender applink is starting to look really nice addon :) Just remember that 4.8.38 does not yet include those features that video tutorial is showing. When Andrew releases next update
of 3D-Coat then it works as in the video. 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, tokikake said:

Yes! I really surprised because, I did not try to import textured mesh, from 3d coat to blender . (usually I start blender, then export and re-import, but sometimes I start in 3d coat, then did not know ,how plug in work with the case,,)

  and have not thought it is so easy!    I really thanks.  all your work and  AbnRanger tutoriall . ( I hoped ,  AbnRanger would make blender applink tutoriall ^^,

(because there was video for 3d max, and mode ^^;   )

I always check and see AbnRanger training video when up-dated.

 

Thanks, but it's really all of Haikalle's work. For the longest time, there was no way to get texture maps to come along with the old applink. On models with lots of secondary parts, this was such a chore and time drain, having to manually hook up all the image nodes to the material. Uggggh!

Now, the applink does all the heavy lifting and it works as smooth as butter. :good2:  It makes me want to use Blender, more.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, i recently discovered the applink to blender and do really want to use it buuut... the export to option in the 3dcoat interface is missing. Any advice? Thank you!

2019-05-08 17_50_45-chinese_head_1.3b - 3D-COAT 4.8.32(GL64).png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @ikonnow I think that you need to first go to into blender and press transfer in applink panel. That will create export option for 3d-coat. This is not the most user friendly way at the moment but luckily you only need to do it once.
Please let me know of this fixes your issue. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi!

I just committed couple fixes into applink. Now objects dimensions match better with blender in 3d-coat. If there is some issues please report it here and I will try to solve it ASAP.  

Edited by haikalle
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

If I did simple mistake, but about recent blender 2.8 versions (beta), I can not find this add on. with preference.

I usually use Git to make up-date and make release. untill compile, (make update by batch file)

I delete old directory, . then it should install this add on in dafault add-on directory,,  before I can easy find your add-on in preference

but about recent version I could not .   (but I see first generate cube always show custom property of this add on still)

Is there new change, or I need to manually download this add on and set-up? 

 

Sorry,, do not mind please,,,, I forgot this add on is grouped as community and  not check it when serch ,^^;  

Edited by tokikake
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I apologize if this has been answered before, but I am having an issue. When i go to pick my 'exchange folder' it doesn't do anything when i hit 'apply folder' I'm not sure what I'm doing wrong

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Hdharris said:

I apologize if this has been answered before, but I am having an issue. When i go to pick my 'exchange folder' it doesn't do anything when i hit 'apply folder' I'm not sure what I'm doing wrong

sorry i figured it out, i needed to set it in the window to the right before i use it in the N bar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay one thing I AM definitely having trouble with is there no 'export to' option in 3DCoat, and exporting normally to the exchange folder doesn't do anything when you hit 'get back' in the applink there, so the only way things work right now is importing into blender manually, then sending it to 3d coat and THEN using 'open in original app.' I'm using version 4.8.40, was something removed?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a question.

the applink node group is removed when I use applink resending.   I am using blender2.8rc EEVEE.

what is this behavior ?   is it an error?

 

RCERROR.thumb.gif.2b89824059a7ecd2a8116ccdc4271a67.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×