Ερωτήσεις και απαντήσεις

Το 3DCoat δεν ξεκινά

Πιθανοί λόγοι:
1) Δεν έχουν εγκατασταθεί προγράμματα οδήγησης βίντεο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει προγράμματα οδήγησης βίντεο.
2) Το GoogleDrive/SkyDrive/OneDrive είναι συνδεδεμένο σε ολόκληρο τον φάκελο Documents.
3) Δεν υπάρχουν αρκετά δικαιώματα πρόσβασης στα Έγγραφα. Προσπαθήστε να τρέξετε ως Διαχειριστής.
4) Υπάρχει διένεξη με το Antivirus. Προσπαθήστε να το απενεργοποιήσετε.
5) Αλλάξατε πρόσφατα κάτι που σχετίζεται με προγράμματα οδήγησης tablet. Προσπαθήστε να κάνετε επαναφορά.
6) Κατεστραμμένα δεδομένα στο φάκελο Documents λόγω σφάλματος/μπλε οθόνης. Προσπαθήστε να διαγράψετε αρχεία “This PC -> Documents/ 3DCoat/UserPrefs/Preferences/Options***xml”
7) Εάν το (6) δεν βοηθά, μετονομάστε ολόκληρο τον φάκελο “This PC &gt Documents/ 3DCoat/” σε οποιοδήποτε άλλο όνομα. Όλα τα παλιά σας αρχεία θα είναι εκεί, επομένως θα είναι το αντίγραφο ασφαλείας σας. Το “3DCoat” θα δημιουργήσει έναν νέο φάκελο “3DCoat”.
8) Ενδεχομένως να έχετε προβλήματα με την ακεραιότητα του σκληρού δίσκου. Αξίζει να εκτελέσετε μια σάρωση δίσκου για σφάλματα. Πιθανόν να έκανες επανεκκίνηση σκληρά και το σύστημα αρχείων να έχει σφάλματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επανάληψη του μηνύματος εκκίνησης “Fatal Error / Out of memory” μπορεί να οφείλεται σε κατεστραμμένα δεδομένα. Κάντε το βήμα (7) παραπάνω. Στη συνέχεια, αντιγράψτε με μη αυτόματο τρόπο τα στοιχεία σας από τον παλιό φάκελο χρήστη στον νέο. Σημειώστε ποιο αρχείο προκαλεί το πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι κάποια υφή με κατεστραμμένη κεφαλίδα.


Τι γίνεται αν το 3DCoat κολλήσει;

Εάν το 3DCoat διακοπεί, στις περισσότερες περιπτώσεις θα εμφανιστεί το αίτημα αποστολής της αυτοματοποιημένης αναφοράς σφαλμάτων. Περιέχει πληροφορίες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τι συνέβη πριν από τη συντριβή. Δεν περιέχει τις υφές ή την ίδια τη σκηνή. Ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς παρατίθεται στο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης, μπορείτε να το ελέγξετε εάν χρειαστεί. Είναι πολύ σημαντικό να στείλετε μια αυτοματοποιημένη αναφορά σφαλμάτων εάν εμφανιστεί. Βοηθά πολύ στη βελτίωση της σταθερότητας. Εάν το κάνετε, ένα παρόμοιο σφάλμα θα διορθωθεί σε μία από τις επόμενες εκδόσεις. Είναι καλή ιδέα να πούμε για τις συνθήκες της συντριβής, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.


Τι γίνεται αν δεν μπορώ να ανοίξω τη σκηνή μου;

Μπορεί να συμβεί εάν ο υπολογιστής επανεκκινηθεί κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Το 3DCoat αποθηκεύει σκηνές αμέσως, αλλά η διαδικασία αποθήκευσης διαρκεί λίγο ακόμα και αφού φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να διαρκέσει έως και 10-30 δευτερόλεπτα, παρόλο που μπορεί να συνεχίσετε να εργάζεστε με το 3DCoat. Έτσι, μια άμεση επανεκκίνηση μπορεί να καταστρέψει τη σκηνή. Ένας άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια σφάλματα στον σκληρό δίσκο. Ελέγξτε τον δίσκο σας και αποφύγετε τις σκληρές επανεκκινήσεις. Συνιστούμε την αυτόματη αποθήκευση (προτιμήσεις εμφάνισης) κάθε 5-10 λεπτά για την αποφυγή απώλειας δεδομένων.


– Θέλω να αναβαθμίσω την κάρτα γραφικών μου για να επιταχύνω το 3DCoat. Τι να διαλέξω; Οι κάρτες nVidia ή AMD είναι καλύτερες. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε πολλές κάρτες GPU τουλάχιστον για το 3DCoat.

Η RAM βίντεο είναι επίσης σημαντική επειδή καθορίζει το μέγιστο μέγεθος υφής που μπορεί να επεξεργαστεί στο 3DCoat. Κάθε pixel απαιτεί 8 byte, ώστε να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε το μέγιστο μέγεθος υφής που μπορεί να χωρέσει στη μνήμη. Σας συνιστούμε να αγοράσετε κάρτες με μνήμη RAM 4 GB ή περισσότερο.


Η έκδοση των Windows είναι για Windows 64-bit. Τα παράθυρα 32 bit δεν υποστηρίζονται πλέον.


– Μερικές φορές η ζωγραφική γίνεται αργή. Πώς να το αποφύγετε;
Η Painting σε λιγότερα μεγάλα πρόσωπα θα είναι πολύ πιο αργή από ό,τι σε διαιρεμένα πρόσωπα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα πολύ μεγάλα πρόσωπα στο UVspace. Διαχωρίστε τα πρόσωπα που είναι πολύ μεγάλα όποτε είναι δυνατόν.


– Χρειάζεται να απεγκαθιστώ το 3DCoat κάθε φορά όταν εγκαθιστώ μια νέα αναβάθμιση;
Όχι, μπορείτε να εγκαταστήσετε ενημερώσεις και να αντικαταστήσετε την εγκατάσταση, μέχρι να αλλάξει ο αριθμός της κύριας έκδοσης.


– Δεν μπορώ να εγγραφώ – κάθε φορά που εισάγω τον σειριακό αριθμό και πατάω Register, το 3DCoat επανεκκινείται και ζητά ξανά τον σειριακό αριθμό. Πώς βγαίνω από τον βρόχο;
Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:

  • ελέγξτε αν αντιγράψατε σωστά τον σειριακό αριθμό, ίσως επιλέξατε επιπλέον χαρακτήρες ή χάσατε κάποιους.
  • εάν είστε σε Win10, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το 3DCoat ως διαχειριστής.
  • Εάν το πρόβλημα παραμένει αφού δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές, δοκιμάστε να διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο το αρχείο License.dat από το φάκελο εγκατάστασης 3DCoat .

— Υπάρχουν πάρα πολλές «υπαινιγμοί» που με εμποδίζουν. Υπάρχει τρόπος να τα κρύψουμε;
Εάν είστε νέος στο 3DCoat, συνιστάται να αφήσετε τις συμβουλές ενεργοποιημένες. Το σύστημα “υπόδειξη” είναι πολύ χρήσιμο για να μάθετε πώς λειτουργούν οι λειτουργίες. Αφού εξοικειωθείτε με το πρόγραμμα, μπορείτε να αποκρύψετε τις “συμβουλές” όποτε θέλετε – απλώς μεταβείτε στο μενού Επεξεργασία→ Προτιμήσεις→ Εμφάνιση υποδείξεων και καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τις υποδείξεις μεγάλου κάτω μέρους ξεχωριστά χρησιμοποιώντας το “Εμφάνιση μεγάλων υποδείξεων στον κάτω πίνακα”.


– Χρησιμοποιώ Windows 64bit και το 3DCoat δεν σέβεται την πίεση του στυλό μου Wacom. Τι πρέπει να κάνω?
Το 3DCoat λειτουργεί καλά με προγράμματα οδήγησης 64-bit 6.08-4 από αυτήν τη σελίδα: http://www.wacom.com/downloads/drivers.php


– Μπορώ να μετακινήσω/περιστρέψω/κλιμάκωσα τα αντικείμενα αλλά όχι την κάμερα;
Ναι μπορείς. Στη «Λειτουργία Sculpt» του πίνακα εργαλείων, επιλέξτε την εντολή «Επιλογή/Μετακίνηση», εδώ μπορείτε να επιλέξετε το αντικείμενο που θέλετε να μετακινήσετε/περιστρέψετε/κλιμάκωση.


– Πώς να ρυθμίσετε το σημείο περιστροφής;
Στο 3DCoat, το κέντρο περιστροφής είναι δυναμικό, το τρέχον σημείο επιλογής (όπου ο κέρσορας σας δείχνει στο μοντέλο) είναι το σημείο περιστροφής από προεπιλογή. Μπορείτε να ρυθμίσετε το pivot χειροκίνητα χρησιμοποιώντας το πλήκτρο F. Επίσης, κοιτάξτε το μενού Κάμερα για να επιλέξετε την καλύτερη λειτουργία περιστροφής.


– Ποια είναι η διαφορά των κανονικών προτύπων χαρτών μεταξύ του 3ds Max και του Maya;
Το πράσινο κανάλι αντιστρέφεται. Μπορείτε να επιλέξετε κανονικά πρότυπα χαρτών στο μενού Προβολή→ Επιλογές.


– Έκδοση 2021+: Πότε DX και Πότε GL;
Ξεκινώντας από το 3DCoat 2021 υποστηρίζεται μόνο η λειτουργία γραφικών GL.


– Η έκδοση 2022 έχει μόνο μία λειτουργία γραφικών: GL (OpenGL).
Τώρα χρησιμοποιήστε την επιτάχυνση OpenGL, μπορεί να παρατηρήσετε ότι στο Μενού Γεωμετρίας η υποστήριξη Cuda δεν είναι πλέον διαθέσιμη επιλογή και έχει διακοπεί κυρίως επειδή απαιτούσε τη χρήση κάρτας Nvidia.
Από την άλλη πλευρά, η αποκλειστική openGL είναι αγνωστική για κάρτες γραφικών: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις δύο κάρτες AMD ή Nvidia για να επωφεληθείτε από αυτή τη νέα επιτάχυνση GPU.


– Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του “Βάθους” και του “Λειτουργία Sculpt”;
Στο 3DCoat υπάρχουν δύο είδη γλυπτικής. Το ένα είναι η γλυπτική με βάση την εικόνα και η άλλη είναι η γλυπτική με βάση το πλέγμα. Το “Βάθος” είναι γλυπτική με βάση την εικόνα, σε αυτήν τη λειτουργία σχεδιάζετε το βάθος και δημιουργείτε μετατόπιση διανυσμάτων, ο normal map και η μετατόπιση δημιουργούνται “εν κινήσει”, εάν θέλετε να λάβετε τον normal map, απλώς αποθηκεύστε Δεν χρειάζεται να περιμένετε πολύ για το ψήσιμο, γιατί ο normal map δημιουργείται σε πραγματικό χρόνο.
Όταν μπαίνετε στη «Λειτουργία γλυπτικής», εισάγετε τη γλυπτική με πλέγμα. Σε αυτήν τη λειτουργία που γλυπτάτε, αλλάζετε πραγματικά τις θέσεις κορυφής του πλέγματος. Σε αυτήν τη λειτουργία, εάν θέλετε να λάβετε έναν σωστό normal map, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Υφές→ Εργαλείο Baking υφής.


– Ποια είναι η χρήση της ζωγραφικής Cavity;
Η βαφή κοιλότητας (ανάλογα με την κοιλότητα) σας επιτρέπει να βάψετε στις σχισμές της επιφάνειας χωρίς να επηρεάζετε την υπόλοιπη περιοχή και αντίστροφα.


– Σχέδιο με το πλήκτρο Shift.
Διαφορετικές παραγγελίες του πλήκτρου SHIFT και του LMB (αριστερό κουμπί του ποντικιού) θα έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικά εφέ. Εάν πατήσετε πρώτα (και κρατήσετε πατημένο) το SHIFT και μετά σχεδιάσετε με LMB, θα λειάνετε την επιφάνεια. Αλλά αν πατήσετε πρώτα (και κρατήσετε πατημένο) το LMB και μετά πατήσετε SHIFT και σχεδιάσετε, θα έχετε μια πολύ ευθεία γραμμή όπως ακριβώς στο Photoshop.
– Δημιουργήστε απρόσκοπτες υφές χρησιμοποιώντας το 3DCoat.
Είναι εύκολο τώρα να χρησιμοποιήσετε το 3DCoat για να δημιουργήσετε απρόσκοπτες υφές και εξογκώματα βαφής. Απλώς μεταβείτε στο μενού Αρχείο→ Import → Επίπεδο εικόνας, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε και το εργαλείο Υφές→ Μετατόπιση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά στη σελίδα.

Άλλες Βελτιώσεις και Λειτουργίες

Τα πρωτόγονα ελεύθερης μορφής και τα εργαλεία πόζας υποστηρίζουν πλέον την πολλαπλή επιλογή και ένα νέο gizmo (εάν έχουν επιλεγεί πολλά στοιχεία).

Όλα τα εργαλεία retopo θα υποστηρίζουν ενημέρωση συμμετρίας σε πραγματικό χρόνο. Εάν αλλάξετε κάτι στη μία πλευρά της υπάρχουσας συμμετρίας – θα γίνει από την άλλη πλευρά. Απενεργοποιήστε το “Retopo -Show mirrored” για να δείτε καθαρά πώς συμβαίνει. Είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να ενημερώσετε το υπάρχον πλέγμα χωρίς να σπάσετε το σετ UV .

PLY export/ import με χρώμα κορυφής. Κατάλληλο για έγχρωμους σαρωτές και για εξαγωγή στο xNormal. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να παραχθεί ένα πλέγμα συμβατό με xNormal.

Τα αρχεία OBJ με χρώμα κορυφής είναι επίσης συμβατά με το xNormal.

Το εργαλείο Logo λειτουργεί τώρα όπως “Import εικόνας ως πλέγμα” από το μενού “Αρχείο”. Αυτή η νέα λειτουργία επιτρέπει τη χρήση τόσο έγχρωμων όσο και εικόνων σε κλίμακα του γκρι, πρώτον ως στένσιλ ή μάσκα για προβολή μέσω της παραγωγής ενός εξωθημένου πολυγωνικού πλέγματος πάχους που ορίζει ο χρήστης και, δεύτερον, χαρτογραφεί μια αντίστοιχη έγχρωμη εικόνα και μια εικόνα πρόσκρουσης στο επάνω και στο κάτω μέρος όψεις του εξωθημένου πλέγματος αντικειμένου.

Τώρα, όταν import ένα μοντέλο με υφή για βαφή κορυφής/χρώμα από την εισαγόμενη υφή θα προβάλλεται στις κορυφές του εισαγόμενου πλέγματος.

Το εργαλείο Pose λειτουργεί σε όλους τους τόμους με ριζωμένους θυγατρικούς τόμους. Προηγουμένως μόνο μία ρίζα ήταν επιλέξιμη. Η δυνατότητα επιλογής πολλών σημείων ελέγχου σε λειτουργία FreeForm. Τώρα ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει μόνο το gizmo σε λειτουργία πολλαπλής επιλογής ελεύθερης μορφής. Η μετατόπιση Baking έχει βελτιωθεί πολύ.

Στο εργαλείο μέτρησης voxel έχουν δοθεί πολλές νέες λειτουργίες και τώρα θα μετράει το μήκος των καμπυλών, το λάσο και την περίμετρο της τομής.

Η ακρίβεια των χρωμάτων διατηρείται κατά την εναλλαγή μεταξύ κανονικών λειτουργιών voxel και Surface.

Η ζωγραφική κοιλότητας σε voxels έχει βελτιωθεί σημαντικά
– Όλες οι πράξεις boolean (ακόμη και μεταξύ των τόμων) θα διατηρήσουν το χρώμα κορυφής. Η επαναδειγματοληψία θα διατηρήσει πλέον το χρώμα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκ νέου προβολή του χρώματος.

Η Import/ Export FBX υποστηρίζεται με χρώμα κορυφής. Η ζωγραφική του χάρτη βάρους κορυφής μπορεί να εξαχθεί ως σκηνή .lwo . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε στρώμα για αυτό. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 0..1 ή 1..1 mapping.

Η σύνδεση Photoshop υποστηρίζει την άμεση Painting των voxels.

Τώρα και τα δύο εισαγόμενα και εξαγόμενα μοντέλα .obj και .lwo υποστηρίζουν χρώματα κορυφής.

Επίπεδο συμμετρίας σταθερού μεγέθους.

Τα εξαγόμενα μοντέλα .obj είναι πλέον συμβατά με το Zbrush.

Απευθείας βαφή σε μοντέλα επιφανειών: Υποστηρίζονται τόσο διάχυτο χρώμα όσο και ένταση γυαλάδας. Απλώς μεταβείτε στο Paint Room και αρχίστε να χρησιμοποιείτε εργαλεία έγχρωμης ζωγραφικής. Αυτή η λειτουργία είναι “ενεργοποιημένη” από προεπιλογή.
Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κανονικές μεθόδους βαφής (Per-Pixel, Micro-Vertex, κ.λπ.) καταργήστε την επιλογή “Προβολή/Εμφάνιση voxels στο paint room”.