Vragen

3DCoat start niet

Mogelijke redenen:
1) Videostuurprogramma’s niet geïnstalleerd. Zorg ervoor dat u videostuurprogramma’s hebt geïnstalleerd.
2) GoogleDrive/SkyDrive/OneDrive gekoppeld aan de volledige map Documenten.
3) Onvoldoende rechten om documenten te openen. Probeer uit te voeren als beheerder.
4) Er is een conflict met Antivirus. Probeer het uit te schakelen.
5) U hebt onlangs iets gewijzigd met betrekking tot tabletstuurprogramma’s. Probeer terug te keren.
6) Gegevens beschadigd in de map Documenten als gevolg van een crash/bluescreen. Probeer bestanden te verwijderen “Deze pc -> Documenten/ 3DCoat/UserPrefs/Preferences/Options***xml”
7) Als (6) niet helpt, hernoem dan de hele map “This PC &gt Documents/ 3DCoat/” naar een andere naam. Al uw oude bestanden zullen daar zijn, dus het zal uw back-up zijn. “3DCoat” zal een nieuwe map “3DCoat” aanmaken.
8) Mogelijk hebt u problemen met de integriteit van de harde schijf. Het is de moeite waard om een schijfscan uit te voeren op fouten. Mogelijk heb je hard opnieuw opgestart en bevat het bestandssysteem fouten.

OPMERKING: Het herhalen van het opstartbericht “Fatal Error / Out of memory” kan worden veroorzaakt door beschadigde gegevens. Voer stap (7) hierboven uit. Kopieer vervolgens handmatig uw middelen van de oude gebruikersmap naar de nieuwe. Noteer welk bestand het probleem veroorzaakt. Het kan wat textuur zijn met een beschadigde koptekst.


Wat als 3DCoat crasht?

Als 3DCoat crasht, verschijnt in de meeste gevallen het verzoek om het geautomatiseerde bugrapport te verzenden. Het bevat informatie die ons helpt te begrijpen wat er voorafgaand aan de crash is gebeurd. Het bevat niet de texturen of de scène zelf. De volledige tekst van het rapport wordt weergegeven in het browservenster, u kunt het indien nodig bekijken. Het is erg belangrijk om een geautomatiseerd bugrapport te sturen als het verschijnt. Het helpt enorm om de stabiliteit te verbeteren. Als je dat doet, wordt een vergelijkbare crash verholpen in een van de volgende builds. Het is goed om te vertellen over de toedracht van het ongeval, maar het is niet verplicht.


Wat als ik mijn scène niet kan openen?

Dit kan gebeuren als de pc opnieuw wordt opgestart tijdens het opslaan. 3DCoat slaat scènes onmiddellijk op, maar het opslaan duurt enige tijd, zelfs nadat het lijkt alsof het is voltooid, en kan tot 10-30 seconden duren, ook al kunt u blijven werken met 3DCoat. Dus een onmiddellijke herstart kan de scène vernietigen. Een andere reden is dat er enkele fouten op de harde schijf kunnen staan. Controleer uw schijf en vermijd harde reboots. We raden aan om elke 5-10 minuten automatisch op te slaan (weergavevoorkeuren) om gegevensverlies te voorkomen.


– Ik wil mijn videokaart upgraden om 3DCoat sneller te maken. Wat zou ik moeten kiezen? nVidia- of AMD-kaarten zijn beter. Er is geen reden om in ieder geval voor 3DCoat meerdere GPU-kaarten te gebruiken.

Video-RAM is ook belangrijk omdat het de maximale textuurgrootte bepaalt die in 3DCoat kan worden bewerkt. Elke pixel heeft 8 bytes nodig, dus u kunt eenvoudig de maximale textuurgrootte berekenen die in het geheugen past. We raden je aan kaarten te kopen met 4 GB RAM of meer.


De Windows-release is voor 64-bits Windows. 32-bits vensters worden niet langer ondersteund.


– Soms gaat schilderen langzaam. Hoe het te vermijden?
Painting over minder grote gezichten zal veel langzamer gaan dan over verdeelde gezichten. Probeer te grote gezichten in UVspace te vermijden. Verdeel gezichten die te groot zijn waar mogelijk.


– Moet ik 3DCoat elke keer verwijderen wanneer ik een nieuwe upgrade installeer?
Nee, u kunt updates installeren en de installatie overschrijven totdat het hoofdversienummer verandert.


– Ik kan me niet registreren – elke keer als ik het serienummer invoer en op Registreren druk, start 3DCoat opnieuw op en vraagt opnieuw om het serienummer. Hoe verlaat ik de lus?
Probeer de volgende stappen:

  • controleer of je het serienummer correct hebt gekopieerd, misschien heb je extra tekens geselecteerd of heb je er enkele gemist.
  • als u Win10 gebruikt, zorg er dan voor dat u 3DCoat als beheerder uitvoert.
  • als het probleem zich blijft voordoen na het proberen van deze tips, probeer dan handmatig het bestand License.dat uit de 3DCoat installatiemap te verwijderen.

—- – Er zijn te veel “hints” die me in de weg zitten. Is er een manier om ze te verbergen?
Als u nieuw bent bij 3DCoat, is het raadzaam om de hints ingeschakeld te laten. Het “hint”-systeem is erg handig om te leren hoe functies werken. Als u eenmaal bekend bent met het programma, kunt u de “hints” op elk gewenst moment verbergen – ga gewoon naar het menu Bewerken → Voorkeuren → Toon hints en schakel het selectievakje uit. U kunt de grote onderste hints afzonderlijk in- of uitschakelen met behulp van de “Toon grote hints op het onderste paneel”.


– Ik gebruik Windows 64bit en 3DCoat respecteert de druk van mijn Wacom-pen niet. Wat moet ik doen?
3DCoat werkt goed met 64-bits stuurprogramma’s 6.08-4 van deze pagina: http://www.wacom.com/downloads/drivers.php


– Kan ik de objecten verplaatsen/draaien/schalen, maar niet de camera?
Ja, dat kan. Selecteer in “Beeldmodus” van het gereedschapspaneel de opdracht “Selecteren/Verplaatsen”, hier kunt u het object selecteren dat u wilt verplaatsen/draaien/schalen.


– Hoe het draaipunt aanpassen?
In 3DCoat is het draaipunt dynamisch, het huidige keuzepunt (waar uw cursor op het model wees) is standaard het draaipunt. U kunt de spil handmatig instellen met behulp van de F-toets. Kijk ook naar het menu Camera om de beste draaimodus te kiezen.


– Wat is het normale verschil in kaartstandaarden tussen 3ds Max en Maya?
Het groene kanaal is omgekeerd. U kunt normale kaartstandaarden selecteren in het menu Beeld→Opties.


– Versie 2021+: wanneer DX en wanneer GL?
Vanaf de 3DCoat 2021 wordt alleen GL Graphics Mode ondersteund.


– Versie 2022 heeft slechts één grafische modus: GL (OpenGL).
Gebruik nu OpenGL-versnelling, je zult misschien merken in het Geometry-menu dat Cuda-ondersteuning niet langer een beschikbare optie is, het is voornamelijk stopgezet omdat het het gebruik van een Nvidia-kaart vereist.
Exclusief openGL daarentegen is grafische kaart-agnostisch: u kunt zowel AMD- als Nvidia-kaarten gebruiken om te profiteren van deze nieuwe GPU-versnelling.


– Wat is het verschil tussen “Depth” en “Sculpt mode”?
In 3DCoat zijn er twee soorten beeldhouwen. De ene is op afbeeldingen gebaseerd beeldhouwen en de andere is op mesh gebaseerd beeldhouwen. “Diepte” is op afbeeldingen gebaseerd beeldhouwen, in deze modus teken je de diepte en creëer je eigenlijk vectorverplaatsing, de normal map en verplaatsing worden “on the fly” gegenereerd, als je de normal map wilt krijgen, sla dan gewoon op het is niet nodig om lang te wachten op het bakken, omdat de normal map in realtime wordt gegenereerd.
Wanneer u de “Sculpt-modus” opent, gaat u naar mesh-based beeldhouwen. In deze modus beeldhouw je echt de vertexposities van de mesh. Als u in deze modus een correcte normal map wilt krijgen, kunt u Textures→Texture Baking Tool gebruiken.


– Wat is het nut van het Cavity-schilderij?
Met holteschildering (afhankelijk van de holte) kunt u in de spleten van het oppervlak schilderen zonder de rest van het gebied te beïnvloeden, en vice versa.


– Tekenen met de shift-toets.
Verschillende volgordes van de SHIFT-toets en LMB (linkermuisknop) resulteren in verschillende effecten. Als je eerst SHIFT ingedrukt houdt en dan met LMB tekent, krijg je het oppervlak gladgestreken. Maar als je eerst LMB ingedrukt houdt en dan op SHIFT drukt en tekent, krijg je een heel rechte lijn, net zoals in Photoshop.
– Creëer naadloze texturen met 3DCoat.
Het is nu gemakkelijk om 3DCoat te gebruiken om naadloze texturen en verfbultjes te creëren. Ga gewoon naar het menu Bestand → Import → Afbeeldingsvlak, misschien wilt u ook de tool Texturen → Offset gebruiken. Op de pagina lees je er meer over.

Andere verbeteringen en functies

Primitieven in vrije vorm en posetools ondersteunen nu meervoudige selectie en een nieuwe gizmo (als er meerdere elementen zijn geselecteerd).

Alle retopo tools ondersteunen real-time symmetrie-updates. Als je iets aan de ene kant van de bestaande symmetrie verandert, gebeurt dat aan de andere kant. Schakel “Retopo -Show mirrored” uit om duidelijk te zien hoe het gebeurt. Het is erg belangrijk als u het bestaande gaas wilt bijwerken zonder de UV set te breken.

PLY export/ import met hoekpuntkleur. Goed voor kleurenscanners en voor het exporteren naar xNormal. Het is de snelste manier om een xNormal-compatibele mesh te produceren.

OBJ-bestanden met hoekpuntkleur zijn ook compatibel met xNormal.

De Logo-tool werkt nu als “Import afbeelding als mesh” uit het menu “Bestand”. Met deze nieuwe functie kunnen afbeeldingen in zowel kleur als grijstinten worden gebruikt, eerst als een stencil of masker om te projecteren door een geëxtrudeerd veelhoekig gaas te produceren met een door de gebruiker gedefinieerde dikte en ten tweede om een corresponderende kleurenafbeelding en een hobbelafbeelding aan de boven- en onderkant in kaart te brengen vlakken van het geëxtrudeerde mesh-object.

Wanneer u nu een model import met textuur voor vertex-schildering/kleur van de geïmporteerde textuur, wordt deze geprojecteerd op de hoekpunten van het geïmporteerde net.

De Pose-tool werkt door alle volumes met geroote onderliggende volumes. Voorheen kon slechts één root worden geselecteerd. De mogelijkheid om meerdere controlepunten te selecteren in de FreeForm-modus. Nu kan de gebruiker alleen de gizmo verplaatsen in de modus voor meervoudige selectie in vrije vorm. De Baking is sterk verbeterd.

Het voxel-meetinstrument heeft verschillende nieuwe functies gekregen, nu zal het de lengte van bochten, lasso en omtrek van de doorsnede meten.

De kleurnauwkeurigheid blijft behouden bij het schakelen tussen normale voxel- en Surface-modi.

Het schilderen van holtes in voxels is sterk verbeterd
– Alle booleaanse bewerkingen (zelfs tussen volumes) behouden de hoekpuntkleur. Resample behoudt nu in bijna alle gevallen de kleur. Dit wordt bereikt door de kleur opnieuw te projecteren.

FBX Import/ Export wordt ondersteund met hoekpuntkleur. Vertex weight map painting kan worden geëxporteerd als een .lwo scène. Hiervoor kan elke laag worden gebruikt. U kunt kiezen tussen 0..1 of 1..1 mapping.

De Photoshop verbinding ondersteunt het direct Painting van voxels.

Nu ondersteunen zowel .obj als .lwo geïmporteerde en geëxporteerde modellen hoekpuntkleuren.

Symmetrievlak van consistente grootte.

Geëxporteerde .obj modellen zijn nu compatibel met Zbrush.

Direct schilderen over oppervlaktemodellen: zowel diffuse kleur als glansintensiteit worden ondersteund. Schakel gewoon over naar de Paint Room en begin met het gebruik van kleurtekengereedschappen. Deze functie staat standaard aan.
Als u reguliere tekenmethoden moet gebruiken (Per-Pixel, Micro-Vertex, enz.), schakel dan “Bekijk/Toon voxels in verfkamer” uit.