Frågor

3DCoat startar inte

Möjliga orsaker:
1) Videodrivrutiner inte installerade. Se till att du har installerat videodrivrutiner.
2) GoogleDrive/SkyDrive/OneDrive bifogat till hela dokumentmappen.
3) Inte tillräckliga rättigheter för att få tillgång till dokument. Försök att köra som administratör.
4) Det finns en konflikt med Antivirus. Försök att inaktivera den.
5) Du har nyligen ändrat något relaterat till drivrutiner för surfplattor. Försök att återgå.
6) Data skadade i dokumentmappen på grund av krasch/blåskärm. Försök att ta bort filerna “Den här datorn -> Dokument/ 3DCoat/UserPrefs/Preferences/Options***xml”
7) Om (6) inte hjälper, byt namn på hela mappen “This PC &gt Documents/ 3DCoat/” till något annat namn. Alla dina gamla filer kommer att finnas där, så det blir din säkerhetskopia. “3DCoat” kommer att skapa en ny mapp “3DCoat”.
8) Möjligen har du problem med hårddiskens integritet. Det är värt att köra en disksökning efter fel. Möjligen har du startat om hårt och filsystemet har fel.

OBS: Upprepning av startmeddelandet “Fatal Error / Out of memory” kan orsakas av korrupta data. Gör steg (7) ovan. Kopiera sedan dina tillgångar manuellt från den gamla användarmappen till den nya. Notera vilken fil som orsakar problemet. Det kan vara någon textur med en skadad rubrik.


Vad händer om 3DCoat kraschar?

Om 3DCoat kraschar, kommer i de flesta fall begäran om att skicka den automatiska felrapporten att visas. Den innehåller information som hjälper oss att förstå vad som hände före kraschen. Den innehåller inte texturerna eller själva scenen. Hela texten i rapporten listas i webbläsarens fönster, du kan granska den vid behov. Det är mycket viktigt att skicka en automatisk felrapport om den dyker upp. Det hjälper mycket till att förbättra stabiliteten. Om du gör det kommer en liknande krasch att åtgärdas i en av de nästa byggen. Det är en bra idé att berätta om omständigheterna kring kraschen, men det är inte obligatoriskt.


Vad händer om jag inte kan öppna min scen?

Det kan hända om datorn startas om under lagringen. 3DCoat sparar scener omedelbart, men processen att spara tar lite tid även efter det att det ser ut att vara klart, och kan ta upp till 10-30 sekunder, även om du kan fortsätta att arbeta med 3DCoat. Så en omedelbar omstart kan förstöra scenen. En annan anledning är att det kan finnas några fel på hårddisken. Kontrollera din disk och undvik hårda omstarter. Vi rekommenderar att du sparar automatiskt (utseendeinställningar) var 5-10 min för att undvika dataförlust.


– Jag vill uppgradera mitt grafikkort för att snabba upp 3DCoat. Vad ska jag välja? nVidia eller AMD-kort är bättre. Det finns ingen anledning att använda flera GPU-kort åtminstone för 3DCoat.

Video-RAM är också viktigt eftersom det bestämmer den maximala texturstorleken som kan redigeras i 3DCoat. Varje pixel kräver 8 byte, så du kan enkelt beräkna maxstorleken på textur som får plats i minnet. Vi rekommenderar att du köper kort med 4 GB RAM eller mer.


Windows-versionen är för 64-bitars Windows. 32-bitars fönster stöds inte längre.


– Ibland går det långsamt att måla. Hur undviker man det?
Att Painting över färre stora ansikten kommer att vara mycket långsammare än över delade ansikten. Försök att undvika för stora ansikten i UVspace. Dela ansikten som är för stora när det är möjligt.


– Behöver jag avinstallera 3DCoat varje gång jag installerar en ny uppgradering?
Nej, du kan installera uppdateringar och skriva över installationen tills huvudversionsnumret ändras.


– Jag kan inte registrera mig – varje gång jag anger serienumret och trycker på Registrera startar 3DCoat om och ber om serienumret igen. Hur lämnar jag slingan?
Prova följande steg:

  • kontrollera om du kopierade serienumret korrekt, kanske har du valt extra tecken eller missat några.
  • om du är på Win10 se till att du kör 3DCoat som administratör.
  • Om problemet kvarstår efter att ha provat dessa tips, försök att manuellt ta bort filen License.dat från installationsmappen för 3DCoat .

—- – Det är för många “tips” som kommer i vägen för mig. Finns det något sätt att dölja dem?
Om du är ny på 3DCoat rekommenderas det att du låter tipsen vara aktiverade. “Tips”-systemet är till stor hjälp för att lära sig hur funktioner fungerar. När du väl är bekant med programmet kan du dölja “tipsen” när du vill – gå bara till menyn Redigera → Inställningar → Visa tips och avmarkera kryssrutan. Du kan aktivera eller inaktivera de stora bottentipsen separat med hjälp av “Visa stora tips på bottenpanelen”.


– Jag använder Windows 64bit och 3DCoat respekterar inte mitt Wacom-penntryck. Vad ska jag göra?
3DCoat fungerar bra med 64-bitars drivrutiner 6.08-4 från denna sida: http://www.wacom.com/downloads/drivers.php


– Kan jag flytta/rotera/skala objekten men inte kameran?
Jo det kan du. I “Skulpteringsläge” på verktygspanelen, välj kommandot “Välj/Flytta”, här kan du välja det objekt du vill flytta/rotera/skala.


– Hur justerar man pivotpunkten?
I 3DCoat är pivotcentrum dynamiskt, nuvarande valpunkt (där markören pekade på modellen) är pivoten som standard. Du kan ställa in pivoten manuellt med F-tangenten. Titta också på kameramenyn för att välja det bästa pivotläget.


– Vad är skillnaden i normala kartstandarder mellan 3ds Max och Maya?
Den gröna kanalen är omvänd. Du kan välja normala kartstandarder i menyn Visa→ Alternativ.


– Version 2021+: När DX och When GL?
Från och med 3DCoat 2021 stöds endast GL Graphics Mode.


– Version 2022 har bara ett grafiskt läge: GL (OpenGL).
Använd nu OpenGL-acceleration, du kanske märker i Geometry-menyn Cuda-stöd är inte längre ett tillgängligt alternativ, det har avbrutits främst för att det har krävt användning av ett Nvidia-kort.
Exklusivt openGL å andra sidan är grafikkortagnostisk: du kan använda både AMD- eller Nvidia-kort för att dra fördel av denna nya GPU-acceleration.


– Vad är skillnaden mellan “Depth” och “Sculpt mode”?
I 3DCoat finns det två typer av skulptering. En är bildbaserad skulptur och en annan är nätbaserad skulptur. “Djup” är bildbaserad skulptering, i det här läget ritar du djupet, och du skapar faktiskt vektorförskjutning, den normal map och förskjutningen genereras “i farten”, om du vill få den normal map, spara bara det, du behöver inte vänta länge på att baka, eftersom den normal map genereras i realtid.
När du går in i “Skulpteringsläge” går du in i nätbaserad skulptering. I det här läget du skulpterar, ändrar du verkligen maskens topppositioner. I det här läget, om du vill få en korrekt normal map, kan du använda Textures→ Texture Baking Tool.


– Vad är användningen av Cavity-målningen?
Kavitetsmålning (beroende på Kaviteten) låter dig måla i ytans sprickor utan att påverka resten av området, och vice versa.


– Rita med skifttangenten.
Olika ordningsföljder av SHIFT-tangenten och LMB (vänster musknapp) kommer att resultera i olika effekter. Om du först trycker (och håller) SHIFT och sedan ritar med LMB så får du ytan jämn. Men om du först trycker (och håller) LMB och sedan trycker på SHIFT och ritar, får du en väldigt rak linje precis som i Photoshop.
– Skapa sömlösa texturer med 3DCoat.
Det är lätt nu att använda 3DCoat för att skapa sömlösa texturer och färgklumpar. Gå bara till menyn Arkiv → Import → Bildplan, du kanske vill använda verktyget Texturer → Offset också. Du kan läsa mer om det på sidan.

Andra förbättringar och funktioner

Primitiver i fritt format och poseverktyg stöder nu multival och en ny gizmo (om flera element är valda).

Alla retopo verktyg kommer att stödja symmetriuppdatering i realtid. Om du ändrar något på ena sidan av den befintliga symmetrin – kommer det att göras på andra sidan. Stäng av “Retopo – Visa speglat” för att tydligt se hur det händer. Det är mycket viktigt om du vill uppdatera det befintliga nätet utan att bryta UV setet.

PLY export/ import med vertexfärg. Bra för färgskanner och för export till xNormal. Det är det snabbaste sättet att producera ett xNormal-kompatibelt mesh.

OBJ-filer med vertexfärg är också kompatibla med xNormal.

Logotypverktyget fungerar nu som “Import bild som mesh” från menyn “Arkiv”. Denna nya funktion gör det möjligt att använda både färg- och gråskalebilder, först som en stencil eller mask för att projicera genom att producera ett extruderat polygonalt nät av en användardefinierad tjocklek och för det andra för att kartlägga en motsvarande färgbild och en stötbild på toppen och botten ytorna på det extruderade nätobjektet.

När du nu import en modell med textur för vertexmålning/färg från den importerade texturen kommer den att projiceras på hörnen av det importerade nätet.

Pose-verktyget fungerar genom alla volymer med rotade underordnade volymer. Tidigare var endast en rot valbar. Möjligheten att välja flera kontrollpunkter i FreeForm-läge. Nu kan användaren bara flytta prylen i friformsmultipelvalsläge. Baking har förbättrats avsevärt.

Voxelmätverktyget har fått flera nya funktioner nu kommer det att mäta längden på kurvor, lasso och omkrets av sektionen.

Färgnoggrannheten bibehålls vid växling mellan vanliga voxel- och ytlägen.

Kavitetsmålning i voxels har förbättrats avsevärt
– Alla booleska operationer (även mellan volymerna) kommer att bevara vertexfärgen. Resample kommer nu att bevara färgen i nästan alla fall. Detta uppnås genom att återprojicera färgen.

FBX Import/ Export stöds med vertexfärg. Vertexviktkartamålning kan exporteras som en .lwo -scen. Vilket lager som helst kan användas för detta. Du kan välja mellan 0..1 eller 1..1 mapping.

Photoshop anslutningen stöder Painting av voxlar.

Nu stöder både .obj och .lwo importerade och exporterade modeller vertexfärger.

Konsekvent storlek symmetriplan.

Exporterade .obj modeller är nu kompatibla med Zbrush.

Direktmålning över ytmodeller: Både diffus färg och glansintensitet stöds. Byt bara till Paint Room och börja använda färgmålningsverktyg. Denna funktion är “på” som standard.
Om du behöver använda vanliga målningsmetoder (Per-Pixel, Micro-Vertex, etc.) avmarkera “Visa/Visa voxlar i målarrum”.