Kérdések és válaszok

A 3DCoat nem indul el

Lehetséges okok:
1) A videó illesztőprogramok nincsenek telepítve. Győződjön meg arról, hogy telepítette a videó illesztőprogramokat.
2) GoogleDrive/SkyDrive/OneDrive a teljes Dokumentumok mappához csatolva.
3) Nincs elég jogosultság a dokumentumokhoz való hozzáféréshez. Próbáld meg rendszergazdaként futtatni.
4) Ütközés van a víruskeresővel. Próbáld meg kikapcsolni.
5) Nemrég megváltoztatott valamit a táblagép-illesztőprogramokkal kapcsolatban. Próbálj meg visszafordulni.
6) Összeomlás/kék képernyő miatt sérültek az adatok a Dokumentumok mappában. Próbálja meg törölni a “Ez a számítógép -> Documents/ 3DCoat/UserPrefs/Preferences/Options***xml” fájlokat.
7) Ha a (6) nem segít, nevezze át a teljes mappát “This PC &gt Documents/ 3DCoat/” bármilyen más névre. Az összes régi fájl ott lesz, tehát ez lesz a biztonsági másolat. A „3DCoat” egy új „3DCoat” mappát hoz létre.
8) Lehetséges, hogy problémái vannak a HDD integritásával. Érdemes lemezellenőrzést futtatni a hibákért. Lehetséges, hogy keményen újraindítottad, és a fájlrendszer hibás.

MEGJEGYZÉS: A “Fatal Error / Out of memory” indítási üzenet ismétlődését sérült adatok okozhatják. Hajtsa végre a fenti (7) lépést. Ezután manuálisan másolja át az eszközöket a régi felhasználói mappából az újba. Jegyezze fel, melyik fájl okozza a problémát. Lehet, hogy valamilyen textúra sérült fejléccel.


Mi van, ha a 3DCoat összeomlik?

Ha a 3DCoat összeomlik, a legtöbb esetben megjelenik az automatikus hibajelentés elküldésére vonatkozó kérés. Olyan információkat tartalmaz, amelyek segítenek megérteni, mi történt a baleset előtt. Nem tartalmazza a textúrákat vagy magát a jelenetet. A jelentés teljes szövege megjelenik a böngésző ablakában, szükség esetén megtekintheti. Nagyon fontos, hogy automatikus hibajelentést küldjön, ha megjelenik. Nagyban segít a stabilitás javításában. Ha így tesz, egy hasonló összeomlást a következő buildek egyikében javítunk. Jó ötlet elmondani a baleset körülményeit, de nem kötelező.


Mi van, ha nem tudom megnyitni a jelenetet?

Ez akkor fordulhat elő, ha a számítógép újraindul a mentés során. A 3DCoat azonnal elmenti a jeleneteket, de a mentési folyamat azután is eltart egy ideig, hogy úgy tűnik, hogy kész, és akár 10-30 másodpercig is eltarthat, még akkor is, ha továbbra is dolgozhat a 3DCoat. Tehát az azonnali újraindítás tönkreteheti a jelenetet. Egy másik ok az, hogy a merevlemezen lehetnek hibák. Kérjük, ellenőrizze a lemezt, és kerülje a kemény újraindítást. Javasoljuk az automatikus mentést (megtekintési beállítások) 5-10 percenként az adatvesztés elkerülése érdekében.


– Frissíteni szeretném a videokártyámat a 3DCoat felgyorsítása érdekében. Mit válasszak? Az nVidia vagy AMD kártyák jobbak. Nincs ok több GPU kártya használatára legalább a 3DCoat esetében.

A videó RAM azért is fontos, mert ez határozza meg a 3DCoat szerkeszthető maximális textúraméretet. Minden képpont 8 bájtot igényel, így könnyen kiszámíthatja a memóriában elférő textúra maximális méretét. Javasoljuk, hogy vásároljon 4 GB vagy több RAM-mal rendelkező kártyákat.


A Windows kiadás 64 bites Windowshoz készült. A 32 bites Windows már nem támogatott.


– A festés néha lelassul. Hogyan lehet elkerülni?
A kevesebb nagy arcra Painting sokkal lassabb lesz, mint a megosztott arcokra. Próbálja meg elkerülni a túl nagy arcokat az UV-térben. Ha lehetséges, ossza el a túl nagy arcokat.


– Minden alkalommal el kell távolítanom a 3DCoat , amikor új frissítést telepítek?
Nem, telepíthet frissítéseket, és felülírhatja a telepítést, amíg a fő verziószám meg nem változik.


– Nem tudok regisztrálni – minden alkalommal, amikor beírom a sorozatszámot és megnyomom a Regisztráció gombot, a 3DCoat újraindul, és újra kéri a sorozatszámot. Hogyan léphetek ki a hurokból?
Próbálja ki a következő lépéseket:

  • ellenőrizze, hogy helyesen másolta-e be a sorozatszámot, esetleg több karaktert választott ki, vagy kihagyott néhányat.
  • ha Win10-et használ, győződjön meg arról, hogy a 3DCoat rendszergazdaként fut.
  • Ha a probléma a fenti tippek kipróbálása után is fennáll, próbálja meg manuálisan törölni a License.dat fájlt a 3DCoat telepítési mappájából.

— – Túl sok „tipp” áll az utamba. Van mód elrejteni őket?
Ha még nem ismeri a 3DCoat, javasoljuk, hogy hagyja engedélyezve a tippeket. A „tipp” rendszer nagyon hasznos a funkciók működésének megismerésében. Miután megismerte a programot, bármikor elrejtheti a „tippeket” – egyszerűen lépjen a Szerkesztés → Beállítások → Tippek megjelenítése menübe, és törölje a jelölőnégyzet bejelölését. A nagy alsó tippeket külön-külön be- és kikapcsolhatja a „Nagy tippek megjelenítése az alsó panelen” segítségével.


– Windows 64 bites operációs rendszert használok, és a 3DCoat nem tartja tiszteletben a Wacom toll nyomását. Mit kellene tennem?
A 3DCoat jól működik a 6.08-4 64 bites illesztőprogramokkal a következő oldalról: http://www.wacom.com/downloads/drivers.php


– Mozgathatom/forgathatom/méretezhetem a tárgyakat, de a kamerát nem?
Igen tudsz. Az eszközpanel „Sculpt mode”-jában válassza a „Select/Move” parancsot, itt választhatja ki az áthelyezni/forgatni/méretezni kívánt objektumot.


– Hogyan állítsuk be a forgáspontot?
A 3DCoat a forgáspont dinamikus, alapértelmezés szerint az aktuális kiválasztási pont (ahol a kurzor a modellre mutatott). A forgatást manuálisan is beállíthatja az F billentyűvel. Tekintse meg a Kamera menüt is a legjobb forgatási mód kiválasztásához.


– Mi a különbség a normál térképszabványok között a 3ds Max és a Maya között?
A zöld csatorna megfordul. A normál térképszabványokat a Nézet→Opciók menüben választhatja ki.


– Verzió 2021+: Mikor DX és Mikor GL?
A 3DCoat 2021-től kezdve csak a GL grafikus mód támogatott.


– A 2022-es verziónak csak egy grafikus módja van: GL (OpenGL).
Most használja az OpenGL gyorsítást, a Geometry Menuben észreveheti, hogy a Cuda támogatása már nem elérhető, elsősorban azért szűnt meg, mert Nvidia kártya használatára volt szükség.
A kizárólagos openGL viszont grafikus kártya agnosztikus: használhatja az AMD és az Nvidia kártyákat is, hogy kihasználja ezt az új GPU-gyorsítást.


– Mi a különbség a „Depth” és a „Sculpt mode” között?
A 3DCoat kétféle szobrászat létezik. Az egyik a képalapú szobrászat, a másik a háló alapú szobrászat. A „mélység” kép alapú szobrászat, ebben a módban megrajzolja a mélységet, és valójában vektoros elmozdulást hoz létre, a normal map és az eltolás „menet közben” generálódik, ha a normal map szeretné megkapni, csak mentse nem kell sokáig várni a sütésre, mert a normal map valós időben jön létre.
Amikor belép a „Sculpt mode” (Sculpt mode), akkor belép a háló alapú szobrászatba. Ebben a szobrászat módban valóban megváltoztatja a háló csúcspozícióit. Ebben a módban, ha helyes normal map szeretne kapni, használhatja a Textúrák→Textúra Baking eszközt.


– Mire használható a Cavity festmény?
Az üregfestés (az üregtől függően) lehetővé teszi, hogy a felület réseibe festhessen anélkül, hogy ez befolyásolná a terület többi részét, és fordítva.


– Rajzolás a shift gombbal.
A SHIFT billentyű és az LMB (bal egérgomb) eltérő sorrendje eltérő hatásokat eredményez. Ha először megnyomja (és tartsa lenyomva) a SHIFT gombot, majd rajzol az LMB-vel, akkor a felület kisimult. De ha először megnyomja (és lenyomva tartja) az LMB-t, majd a SHIFT-et és rajzol, akkor egy nagyon egyenes vonalat kap, mint a Photoshop.
– Hozzon létre zökkenőmentes textúrákat a 3DCoat segítségével.
A 3DCoat használata most már egyszerű zökkenőmentes textúrák és festési egyenetlenségek létrehozására. Csak lépjen a Fájl→ Import → Képsík menübe, érdemes lehet a Textúrák→Eltolás eszközt is használni. Az oldalon bővebben olvashatsz róla.

Egyéb fejlesztések és funkciók

A szabad formájú primitívek és a pózeszközök mostantól támogatják a többszörös kijelölést és egy új gizmot (ha több elem van kiválasztva).

Minden retopo eszköz támogatja a valós idejű szimmetriafrissítést. Ha valamit megváltoztat a meglévő szimmetria egyik oldalán, akkor az megtörténik a másik oldalon. Kapcsolja ki a „Retopo -Show tükrözve” funkciót, hogy tisztán lássa, hogyan történik. Ez nagyon fontos, ha a meglévő hálót az UV készlet feltörése nélkül szeretné frissíteni.

PLY export/ import vertex színnel. Jó színes szkennerekhez és xNormal-ba exportáláshoz. Ez a leggyorsabb módja az xNormal-kompatibilis háló előállításának.

A csúcsszínnel rendelkező OBJ-fájlok az xNormal-lal is kompatibilisek.

A Logo eszköz most úgy működik, mint a „Kép Import hálóként” a „Fájl” menüben. Ez az új funkció lehetővé teszi a színes és a szürkeárnyalatos képek használatát is, először sablonként vagy maszkként, hogy egy felhasználó által meghatározott vastagságú extrudált sokszögű hálót hozzon létre, másodsorban pedig a megfelelő színes kép és egy dudorkép leképezését a tetején és az alján. az extrudált hálós tárgy felületei.

Most, amikor import egy modellt a csúcsfestéshez/színnel az importált textúrából, a rendszer az importált háló csúcsaira vetíti.

A Póz eszköz minden olyan köteten keresztül működik, ahol gyökeres gyermekkötetek vannak. Korábban csak egy gyökér volt kiválasztható. Több vezérlőpont kiválasztásának lehetősége FreeForm módban. Mostantól a felhasználó csak a gizmot mozgathatja szabad formájú többszörös kiválasztási módban. A Baking elmozdulás jelentősen javult.

A voxelmérő eszköz számos új funkciót kapott, most a görbék hosszát, a lasszót és a szakasz kerületét méri.

A színpontosság megmarad a normál voxel és a felületi módok közötti váltáskor.

Az üregfestés a voxelekben jelentősen javult
– Minden logikai művelet (még a kötetek között is) megőrzi a csúcsszínt. A Resample mostantól szinte minden esetben megőrzi a színt. Ez a szín újravetítésével érhető el.

Az FBX Import/ Export vertex színnel támogatott. A Vertex súlyú térképfestmény .lwo jelenetként exportálható. Ehhez bármilyen réteg használható. Választhat a 0..1 vagy 1..1 mapping között.

A Photoshop kapcsolat támogatja a voxelek közvetlen Painting .

Most már az .obj és az .lwo importált és exportált modellek is támogatják a csúcsszíneket.

Egyenletes méretű szimmetriasík.

Az exportált .obj modellek mostantól kompatibilisek a Zbrush szal.

Közvetlen festés felületi modellekre: A diffúz szín és a fényesség intenzitása egyaránt támogatott. Csak váltson át a Paint Room-ra, és kezdje el használni a színes festőeszközöket. Ez a funkció alapértelmezés szerint „be van kapcsolva”.
Ha szokásos festési módszereket kell használnia (Per-Pixel, Micro-Vertex stb.), törölje a „Voxelek megtekintése/megjelenítése a festőszobában” jelölőnégyzetet.