Navigointipaneeli sijaitsee näkymän oikeassa yläkulmassa. Tämä paneeli tarjoaa pääsyn kuvaportin navigointitoimintoihin, kaikkiin kameran asetuksiin ja tarkennustoimintoihin sekä kuvaportin valon paikannus- ja voimakkuusasetuksiin.
Vasemmalta oikealle kunkin kuvakkeen toiminnot ovat seuraavat:
- Säädä valaistusympäristön kontrastia: On parempi lisätä kontrastia mukavan kuvanveiston aikaansaamiseksi.
Kaksoisnapsauta vaihtaaksesi kahden tilan välillä:
- Kontrasti on maksimaalinen, ympäristö lukittu. Se on hyvä kuvanveistämiseen.
- Kontrasti on minimaalinen; ympäristö on auki. Se on hyvä renderöimiseen, maalaamiseen ja tuloksen visuaaliseen arvioimiseen.
- Säädä valon voimakkuutta: Säädä ensisijaisen valon voimakkuutta pitämällä LMB-painiketta painettuna tämän säätimen päällä ja liikuttamalla hiirtä.
On olemassa useita vinkkejä kuvanveistokokemuksen parantamiseen.
Oikeassa yläkulmassa on kontrastikuvake. Käytä sitä lisäämään valaistuksen kontrastia. Fyysisesti oikea kuva vastaa kontrastia 0, mutta suurempi kontrasti on kätevämpi kuvanveistossa.
– Lukitse panoraama valitsemalla Kamera → Tausta → Lukitse ympäristö. Se tekee veistetyistä yksityiskohdista paljon paremmin näkyvissä.
– Käytä PBR varjostimia aina kun mahdollista ja säädä onkaloa niin, että yksityiskohdat näkyvät hyvin. Voit käyttää MatCap-varjostimia, mutta emme suosittele niitä, koska vain PBR varjostimet takaavat tarkan paiston ja hyvän värimaalauksen.
– Sen sijaan, että lisäät kontrastia manuaalisesti ja kytket panoraamalukituksen päälle, voit kaksoisnapsauttaa kontrastikuvaketta.
Valitse Näytä→Harmaasävypanoraama nähdäksesi värit mallissa “SELLAISENAAN” ilman värivaloja.
- Säädä valokulmaa: Säädä valokulmaa pitämällä LMB:tä alhaalla tämän säätimen päällä ja liikuttamalla hiirtä.
- Sumennuksen ympäristö: Vedä sumentaaksesi/terävöittääksesi ympäristön tekstuuria näkymäportin taustalla.
- Trackball Rotation : Vaihda kahden kiertotilan välillä – pyöriminen pystyakselin ympäri tai vapaa kierto.
- Kierrä kameraa: Pidä LMB:tä painettuna ja liikuta hiirtä. Kierrä kameraa ilman tätä säädintä painamalla ALT+LMB (tai LMB painettuna tyhjään kohtaan). Säädä käyttäjänäkymää vetämällä hiiren vasemmalla painikkeella kiertämällä pääkameraa tarkennetun kohteen ympäri.
- Siirrä kameraa: Paina Alt+LMB ja liikuta hiirtä. Vedä hiiren vasemmalla painikkeella ja vedä käyttäjän näkymää liikuttamalla pääkameraa oikealle, vasemmalle, ylös ja alas.
- Zoomaa kamera: Pidä LMB:tä painettuna ja liikuta hiirtä. Skaalaaksesi kohtauksen ilman tätä säädintä, paina ALT+RMB (tai RMB painettuna tyhjässä tilassa). Vedä hiiren vasenta painiketta oikealle tai vasemmalle siirtääksesi pääkameraa lähemmäs tai kauemmas tarkennetusta kohteesta.
- Vaihtele näkökenttää: RMB palauttaa sen oletusarvoon.
- Rajaa näkymä: Aseta kohtaus tai nykyinen kohde (Sculpt-huoneeseen) kuvaportin keskelle ja skaalaa se sopimaan kaikkien näkyvien kohteiden ympärille.
- Tarkenna siveltimeen: Tarkenna kamera harjan alla olevaan pintaan. Harjan säde määrittää etäisyyden pintaan.
- Palauta kamera oletusasentoon: Vaihda oletusasetukseen.
- Vaihda perspektiivi/ortografinen projektio: Voit valita perspektiivin ja ortografisen näkymän välillä.
- Ruudukko: Näytä 3D-ruudukko.
- Siirrä kohdistin 3D-ruudukon projektioon ruudulla : Jos näkyvissä on useita ruudukoita, valitaan eniten ruutua kohti kierretty. On suositeltavaa käyttää sitä ortogonaalisessa projektiossa. Gizmojen ja primitiivien sijainnit ja koot napsautetaan erillisiin paikkoihin avaruudessa.
- Vaihda ortografiseen näkymään ja napsauta: lähimpään tarkkaan näkymään “Kamera > Kameran napsauttaminen” -asetusten mukaisesti.
- Näytä/piilota akseli
- Koko näyttö päälle/pois
- Ympäristökartta : Ympäristökartan tekstuuri, jota käytetään näkymän valaisemiseen. Napsauta painiketta avataksesi pienen ponnahdusikkunan ja valitsemalla toisen ympäristökartan.
- Näytä/piilota viitekuvat Tämä video esittelee viitekuvien käyttöä. Joko kuvatasoina katseluportissa tai kuvanvalitsimen käyttö staattisena viitekuvana käyttöliittymässä.
- Näkymäprojektori : Voit projisoida minkä tahansa tekstuurin koko kohtauksen läpi, kuten projektori. Tämä on vain viitteellinen, se ei vaikuta mihinkään väri- tai materiaaliominaisuuksiin.
- Projektoria voidaan käyttää käyttämällä takapintojen leikkausta + häipymistä (valinnainen).
Ympäristökarttavinkki (Psmithin tekemä): Ainoa asia, jonka 3DCoat hyväksyy panoraamakuville (“Environment Map” -pudotusvalikon alareunassa olevan plusmerkin kautta), ovat pallomaiset panoraamakuvat .exr-muodossa.
Omien HDR-pallopanoraamaympäristökarttojen lisääminen 3DCoat (veistosta ja renderöintiä varten) on seuraava:
- 1) Hanki pallomainen panoraamakuva (verkosta tai muualta) HDRI-kuvamuodoissa: (.exr, .hdr)
- 2) Kun 3DCoat on auki ja käynnissä (työskennellään esimerkiksi Sculpt Roomissa) – napsauta kamerakuvakkeen vasemmalla puolella olevaa kuvaketta kuvaportin oikeassa yläkulmassa.
- 3) Napsauta pikkukuvasarakkeen alareunassa olevaa plusmerkkiä ja valitse pallomainen panoraamakuva, joka on .exr- tai .hdr-muodossa. Odota, että 3D-Coat lataa sen. Sano “OK” avautuvaan 3D-Coat valintaikkunaan.
- 4) Säädä nyt Viewportissa näkyvän kuvan valotusta ja kontrastia käyttämällä kuvaportin oikeassa yläkulmassa olevan säädinrivin kuvakkeita.
Navigointi kynätabletilla
Navigointi 3D-näkymässä on todella intuitiivista ja mukavaa kynää käytettäessä; hiiren ohjaus ja navigointi ovat samat kynällä kuin yllä mainitulla hiirellä.
- Napauta ja vedä mallin ulkopuolelle (tyhjään tilaan) kiertääksesi kameranäkymää.
- Napauta ja vedä oikealle tai vasemmalle pitämällä hiiren oikeaa painiketta painettuna (tyhjässä tilassa) panoroidaksesi näkymää.
- Vie hiiri tyhjän tilan päälle pitämällä hiiren oikeaa painiketta painettuna ja zoomaa näkymää vetämällä.
Brush säädöt ovat yhtä intuitiivisia:
- Vie hiiri mallin päälle ja vedä oikealle tai vasemmalle pitämällä RMB:lle määritettyä painiketta painettuna muuttaaksesi Brush kokoa.
- Vie hiiri mallin päälle ja vedä ylös tai alas RMB painettuna säätääksesi Brush syvyyttä.