Navigationspanelet er placeret i øverste højre hjørne af visningsporten. Dette panel giver dig adgang til viewport-navigationsfunktionerne, alle kameraindstillinger og fokusfunktioner og viewport-lyspositionering og intensitetsindstillinger.
Fra venstre mod højre er disse funktioner for hvert ikon:
- Juster kontrasten for belysningens omgivelser: Det er bedre at øge kontrasten for komfortabel skulptur.
Dobbeltklik for at skifte mellem to tilstande:
- Kontrasten er maksimal, miljøet er låst. Den er god til at skulpturere.
- Kontrasten er minimal; miljøet er ulåst. Den er god til at gengive, male og visuelt vurdere resultatet.
- Juster lysintensiteten: Ved at holde LMB nede over denne kontrol og bevæge musen justeres den primære lysintensitet.
Der er flere tips til at forbedre din skulpturoplevelse.
Der er et kontrastikon øverst til højre. Brug den til at øge kontrasten i belysningen. Det fysisk korrekte billede svarer til kontrast 0, men større kontrast er mere praktisk til skulptur.
– Brug Kamera→ Baggrund→ Lås miljø til at låse panorama. Det gør skulpturdetaljerne meget bedre synlige.
– Brug PBR shaders, når det er muligt, og juster hulrummet for at gøre detaljerne godt synlige. Du kan bruge MatCap shaders, men vi anbefaler dem ikke, fordi kun PBR shaders garanterer nøjagtig bagning og god farvemaling.
– I stedet for manuelt at øge kontrasten og skifte panoramalåsning, kan du dobbeltklikke på kontrastikonet.
Brug Vis → Gråtonepanorama til at se farver over modellen “SOM DEN ER” uden farvelys.
- Juster lysvinklen: Juster lysvinklen ved at holde LMB nede over denne kontrol og flytte musen.
- Sløringsmiljø: Træk for at sløre/skærpe miljøteksturen i visningsportens baggrund.
- Trackball Rotation : Skift mellem to rotationstilstande – rotation omkring den lodrette akse eller fri rotation.
- Drej kamera: Ved at holde LMB nede og bevæge musen. For at rotere kameraet uden denne kontrol, brug ALT+LMB (eller LMB trykket på et tomt felt). Træk med venstre museknap for at justere brugervisningen ved at dreje hovedkameraet rundt om objektet i fokus.
- Flyt kamera: Ved at holde Alt+LMB nede og bevæge musen. Træk med venstre museknap, træk brugerens visning ved at flytte hovedkameraet til højre, venstre, op og ned.
- Zoomkamera: Ved at holde LMB nede og bevæge musen. For at skalere scenen uden denne kontrol, brug ALT+RMB (eller RMB trykket på et tomt felt). Træk venstre museknap til højre eller venstre for at flytte hovedkameraet tættere på eller længere væk fra det fokuserede objekt.
- Varier synsfelt: RMB for at nulstille det til standardværdien.
- Indram visningen: Placer scenen eller det aktuelle objekt (i Sculpt room) i midten af viewporten, og skaler det, så det passer rundt om alle synlige objekter.
- Fokus på børsten: Fokuser kameraet på overfladen under børsten. Børsteradius bestemmer afstanden til overfladen.
- Nulstil kamera til standardposition: Skift til standardindstillingen.
- Skift perspektiv/ortografisk projektion: Du kan vælge mellem et perspektiv og en ortografisk visning.
- Gitter: Vis 3D-gitter.
- Fastgør markøren til projektionen af 3D-gitteret på skærmen : Hvis flere gitter er synlige, vælges den mest roterede mod skærmen. Det anbefales at bruge det i ortogonal projektion. Gizmos og primitivers positioner og størrelser vil blive snappet til diskrete positioner i rummet.
- Skift til den ortografiske visning og snap: til den nærmeste nøjagtige visning i overensstemmelse med indstillingerne “Kamera > Kamerasnapning”.
- Vis/skjul akse
- Skift fuld skærm
- Miljøkort : Tekstur af miljøkortet, der bruges til at belyse scenen. Klik på knappen for at åbne en mini-popup og vælge et andet miljøkort.
- Vis/skjul referencebilleder Denne video demonstrerer brugen af referencebilleder. Enten som billedplaner i viewporten eller brug af billedvælgeren som et statisk referencebillede i brugergrænsefladen.
- Viewport-projektor : Du kan projicere enhver tekstur gennem hele scenen, ligesom projektoren. Dette er kun til reference, det påvirker ikke nogen farve eller materialeegenskaber.
- Projektoren kan påføres ved at bruge bagsiden culling + fading (valgfrit).
Tip om miljøkort (af Psmith): Det eneste, der er acceptable for 3DCoat til panoramabilleder (via “+” nederst i rullemenuen “Miljøkort”) er sfæriske panoramabilleder i .exr-formatet.
Trinene til at tilføje dine egne HDR-sfæriske panoramiske miljøkort til 3DCoat (til skulptur og gengivelse) er som følger:
- 1) Få et sfærisk panoramabillede (online eller andre steder) i HDRI-billedformaterne: (.exr, .hdr)
- 2) Når 3DCoat er åben og kører (fungerer f.eks. i Sculpt Room) – klik på ikonet lige til venstre for kameraikonet øverst til højre i visningsporten.
- 3) Klik på “+” i bunden af miniaturekolonnen og vælg dit sfæriske panoramabillede, der er i .exr- eller .hdr-formatet – og vent på, at 3D-Coat indlæser det. Sig “OK” til 3D-Coat -dialogen, der dukker op.
- 4) Juster både “Eksponering” og “Kontrast” af billedet, der nu vises i visningsporten – ved hjælp af ikonerne fra rækken af kontroller øverst til højre i visningsporten.
Navigation ved hjælp af en pennetablet
Navigationen i 3D-visningsporten er virkelig intuitiv og behagelig, når du bruger en stylus; musestyring og navigation er den samme for en stylus som for musen nævnt ovenfor.
- Tryk og træk uden for modellen (i tom plads) for at rotere kameravisningen.
- Tryk og træk til højre eller venstre med “højre mus”-knap holdt nede (i et tomt rum) for at panorere visningen.
- Hold musemarkøren over et tomt område med “højre museknap” nede, og træk for at zoome visningen.
Brush er lige så intuitive:
- Hold musemarkøren over modellen og træk til højre eller venstre, mens knappen tildelt til RMB holdes nede for at ændre størrelsen på Brush.
- Hold musen over modellen og træk op eller ned med RMB trykket ned for at justere dybden af Brush.