In deze sectie bespreken we alles wat met het tabblad Render in 3DCoat te maken heeft.
Ten eerste, druk NIET op ESC om een weergave te annuleren als u de afbeelding nog steeds wilt gebruiken. U MOET wachten tot het voltooid is om een definitieve, bruikbare afbeelding te hebben. Het annuleren van de weergave zal dit niet doen. De render-engine moet zijn werk kunnen voortzetten totdat deze is voltooid!
Algemene parameters
Render Engine: Selecteer welke Render Engine u wilt gebruiken voor het renderen. Momenteel zijn alleen Internal render en Renderman (deze laatste moet eerst worden geïnstalleerd) klaar voor gebruik. In toekomstige ontwikkelingen zullen er meer worden toegevoegd.
Realtime renderen: Realtime renderen in de viewport. Full Rendering is mogelijk en zeer praktisch binnen 3DCoat, dankzij de snelle interne renderer. Dit maakt het praktisch om de gerenderde weergave bij te werken terwijl u uw camera beweegt ten opzichte van uw model of scène, zodat u interactief het effect kunt zien van meerdere gekleurde lichtbronnen, zachte schaduwen en scherptediepte. U kunt deze ook combineren met een overlay van uw Retopo Mesh voor effect- of referentiedoeleinden.
Schermruimtereflecties en lichten. De renderer biedt nu veel realistischere resultaten. Schakel Beta Tools in om toegang te krijgen tot de functie en vink vervolgens de overeenkomstige selectievakjes aan in de Render-ruimte.
Schermruimteverlichting en reflectie
Schermruimteverlichting en reflectie – deel 2
Instellingen
Rendergrootte: grootte van de uitvoerafbeelding. De grootte van het uitvoerbeeld is evenredig met de grootte van de viewport.
Stralen per frame: stel een maximaal aantal getraceerde stralen in dat per animatieframe wordt weergegeven. De weergavetijd is recht evenredig met deze waarde. Hogere getallen hebben meer tijd nodig om te renderen.
Render Frame Sequence / animatie : Render frames-reeks die rond een object roteert of langs camera-snelkoppelingen.
Te renderen frames: Stelt het totale aantal gerenderde frames in om een circuit van camera-renderingposities te voltooien.
Sla afbeeldingen zonder verlies op: sla afbeeldingen op in een verliesvrije indeling (TGA of BMP).
Bestanden niet overschrijven: bestanden worden niet overschreven tijdens het renderen van reeksen.
Subreeks renderen: Vink deze optie aan als u niet alle frames maar slechts enkele wilt renderen of opnieuw renderen. Indien aangevinkt, moet u het eerste en het laatste frame instellen om te renderen.
Tegen de klok in: keer de richting van de standaard cameraweergaveposities om.
Verplaats snelkoppelingen: verplaats de camera rond een geïnterpoleerd traject dat door camerasnelkoppelingen gaat.
Animatie renderen: start het renderen van framereeksen tussen verschillende opgeslagen scènes.
Verplaats snelkoppelingen: verplaats de camera rond een geïnterpoleerd traject dat door camerasnelkoppelingen gaat.
Gesloten spline: het bewegingstraject is gesloten.
Geen schaduwen: Render de scène zonder schaduwen.
Anti-aliasing: gebruik anti-aliasing om de weergave verder te verfijnen.
Show Retopo Mesh: Toon retopo mesh in de Render room.
Visuele hulplijnen verbergen: symmetrievlak, 3D-raster en as verbergen.
Alfakanaal opslaan: het alfakanaal wordt ook weergegeven. U moet TGA als uitvoer kiezen om deze optie correct te gebruiken. Als u een reeks rendert, wordt TGA automatisch gekozen.
Schaduwkaartgrootte: de grootte van de schaduwkaartafbeelding die wordt weergegeven bij het maken van schaduwen.
Lichten afzonderlijk renderen: als u meer lichten toevoegt om de scène weer te geven, worden alle passerende lichten afzonderlijk weergegeven.
Render Passes: 3D-artiesten zullen renderen wat bekend staat als multipasses of renderpasses. Deze render scheidt de lichte componenten van een 3D-element in afzonderlijke bestanden . Deze bestanden kunnen informatie bevatten zoals de gescheiden schaduwen of geïsoleerde reflecties van objecten.
Render: Deze knop start met het renderen van één frame.
Map weergeven : Open de locatie van het renderbestand.
Sequentiemap weergeven: Open de locatie van de rendersequentiebestanden.
Omgevingsverlichting aanpassen
Instellingen om te wijzigen als u Panorama als omgevingslichtbron gebruikt . Anders worden gelijkmatig verdeelde witte lichten gebruikt als omgeving.
Belichting: algehele helderheid van de gerenderde afbeelding.
Omgevingslicht: Met deze parameter kunt u uw verlichtingstype wijzigen. Nulwaarde geeft u directe verlichting, 100 – Hemitype-verlichting.
DOF graad. Scherptediepte focus. Deze optie produceert een lensfocuseffect op uw afbeelding, waarbij deze parameter de afstand instelt vanaf het DOF vlak waar objecten scherp blijven.
DOF vlakpositie: deze schuifregelaar verplaatst een rood vlak naar voren of naar achteren vanaf het scherm om het midden van de scherptediepte in te stellen. Gebruik de schuifregelaar hierboven om de afstand in te stellen vanaf het vlak (voor en achter) waar objecten scherp blijven.
Mistdichtheid: de hoeveelheid mistdichtheid
Fog Power: Evenwicht van mist op de voor- en achtergrond.
Mistkleur: balans van mistkleur.
Volume mist: de hoeveelheid volume mistdichtheid.
Mistschaduwen: dichtheid van volumeschaduwen.
Silhouet: maascontour renderen.
Licht silhouet: Deze parameter laat je het silhouet zien, dat wordt gevormd door licht en schaduw.
Renderpassage: Het weergeven van slechts één afzonderlijke renderpassage (bijv. reflecties, mist, verstrooiing onder het oppervlak, enz.) kan handig zijn voor het nauwkeurig afstemmen van individuele eigenschappen van een scène of materialen.
Extra Lichten
Rotatiehoek: rotatiehoek van het licht rond het object in 3D-weergave.
Lichthoogte: Hoogte van het licht ten opzichte van de horizon.
Lichtverstrooiing: Met deze parameter kunt u de hoeveelheid licht aanpassen die wordt verstrooid. Hogere waarden geven u zachtere schaduwen en zachtere glans op glanzende objecten.
Cameradoel: verlicht het object vanuit de positie van de camera, waardoor de schaduwgebieden beter zichtbaar worden.
Zon zoeken: wijs de helderste plek op het panorama aan.
Kleur: Stel de kleur van je lichtbron in.
Intensiteit: stel de helderheid van uw lichtbron in.
Verwijderen: huidige licht verwijderen.
Licht toevoegen: voeg extra lichtbronnen toe aan uw scène – allemaal regelbaar, zoals hieronder beschreven.
Verwijderen: huidige licht verwijderen.
Omgevingsknooppunten bewerken:
Post-effectknooppunten bewerken:
Interactieve knooppunten: introductie van de nieuwe knooppunteditor. Bekijk de video van deze VIP-functie om te zien hoe het gaat met Nodes Editor
Tutorials
Renderman-integratie : deze video geeft een kort overzicht van de Renderman-integratie in 3DCoat 4.8 (vanaf build 4.8.04). Het is nog steeds een Work in Progress op het moment van deze opname, maar zeer functioneel/bruikbaar. Blijf op de hoogte voor updates van de toolset.
HDR-omgevingskaartopties : deze video behandelt verschillende nieuwe opties voor het bekijken en gebruiken van HDR-omgevingskaarten binnen een scène voor verlichting en de achtergrond.